Благоевградската професионална гимназия ще носи името Ичко Бойчев
6.10.2017 13:15 Mobile watches 629 прочита Mobile comments 0 коментара

По предложение на кмета на Благоевград Атанас Камбитов, разгледано на Тържествена сесия по повод 105 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония, преди минути Общински съвет гласува единодушно преименуването на Благоевградската професионална гимназия.

От днес, 5 октомври, тя ще носи името на български революционер, горноджумайски войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация Ичко Бойчев.

„Директорът на гимназията и целият колектив изразиха своето желание с писмо до мен и днес предлагам преименуването на гимназията на името на героя, участвал в Освобождението на Горна Джумая“, каза д-р Камбитов. Той покани на сцената председателят на Общински съвет Радослав Тасков, който преброи кворума в ДТ „Никола Вапцаров“, с който решението бе прието.

На сцената излезе и внукът на героя Ичко Бойчев- Акад. Христо Григоров, който призова директора на Благоевградската професионална гимназия- Антон Драгоев и дари на училището 5 хиляди лева и книги с биографията на неговия дядо, с която да се запознаят учениците.

Христо (Ичко) Димов Бойчев или Ичко Бойчев е роден през 1882 година в градчето Гумендже, Егейска Македония.

Влиза в четата на Апостол Петков по време на Илинденско-преображенското въстание. След потушаване на въстанието Ичко се прехвърля в четата на Христо Чернопеев, обикаляща между Кукушко и Струмишко. Ичко Бойчев участва в бомбения атентат на железопътния мост при село Аматово през септември 1904 година.

Тази акция респектира гръцките андартски чети, тероризиращи българското население в района. След въстанието Бойчев остава встрани от развихрилите се вътрешноорганизационни борби и разделения. На 29 юли 1905 година е делегат на окръжния конгрес на Серския революционен окръг в местността Белемето, а в средата на август 1905 година е избран за Горноджумайски войвода.

Взима участие във войните за национално обединение на българите ( Балканска, Междусъюзническа и Първа световна) като доброволец в Българската армия.

Милена Иванова

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката