И още от дискусията в Симитли около магистралата, само час и половина до летището в София
6.10.2017 13:40 Mobile watches 798 прочита Mobile comments 0 коментара

Управленският елит на България дискутира в Симитли перспективите в региона с изграждането на автомагистрала „Струма“.

„За нашата община строителството на магистралата е много важно, хората ще могат да се придвижват много по-бързо и много по- ефикасно. Това ще помогне и за развитието на търговско-промишления комплекс, който създадохме и продължаваме да развиваме. В момента сме в процедура за взимане на бившите погреби, за да разширим тази зона, защото инвестиционните намерения за това място на фирмите са големи. В момента там имаме близо 400 работни места, а тогава се очаква двойно покачване. Мисля, че всеки от нас знае какъв тласък ще даде построяването на магистралата за промишлеността в региона, както и туризма”, заяви в приветствието си към форума, кметът Апостол Апостолов.

Архитект Петър Диков представи визията на организаторите на форума. Той подчерта, че с изграждането на магистралата летище София става на един час и половина път от Симитли, а това е много по-малко от квартали в София. Той каза, че туризмът след изграждането на магистралата ще бъде по-добре развит, имайки предвид минералните води, които общината притежава. Димитър Русков от Национална коалиция "За да останат хора в България" връчи на вицепремиера декларация, в която се настоява за разширяване на ски центъра в Банско.

Областният управител Бисер Михайлов подчерта, че построяването на Автомагистрала „Струма“ е изключително важна крачка за развитието на цялата област. „Ще имаме много икономически ползи от създаването на магистралата. Много важно за нас е и безопасността на всички живеещи, преминаващи по главния път Е-79, така, че имаме нужда да имаме магистрала, защото човешкият живот няма цена“, бяха думите на Бисер Михайлов.

„Омръзнало ми е някакви измислени герои да търсят бялата лястовица, черният щъркел, краставата жаба и по този начин да пречат на икономическото развитие на България”, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов. По думите му вариантът, които ще се реализира е най- бързия и максимално най- евтиният вариант. Според него няма място за излишна политика. Трябва да се обърне внимание и на Банско, защото трябва да бъде изграден втори кабинков лифт и хората не трябва да си харчат парите в чужбина.

„Имаше един много добър проект, който потъна някъде, а при него имаше идея за създаване на лифтове от Симитли и Кресна. По този начин ще се създаде една леглова база, а това ще създаде поминък на общините”, каза Кракачанов. Според него трябва да се създаде поминък, който да спре заминаването на младите хора в чужбина. Не може да се дава възможност да се изказват едни измислени герои, които си напълниха джобовете с пари.

„Трябва ли да се подаваме на рекета на някакви хора. Работата на едно правителство е да изгражда инфраструктурата, за да останат младите хора в България и ние трябва да създадем нормални възможности за развитие”, каза Каракачанов по време на форума.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов, зам. министърът на околната среда и водите Николай Кънчев, председателят на УС на Агенция пътна инфраструктура инж. Дончо Атанасов, арх. Петър Диков, кметовете на Банско и Разлог Георги Икономов и Красимир Герчев, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, народните представители Стефан Апостолов, Александър Мацурев, Георги Динев, Димитър Гамишев и Атанас Стоянов взеха участие в конференцията, която се проведе под егидата на кмета на община Симитли Апостол Апостолов. На конференцията бяха представени на обществеността в Югозападна България, начините за изграждането и експлоатацията на Автомагистрала Струма и как тя ще допринесе за социално – икономическо развитие на региона.

Бяха представени значими за региона инвестиционни предложения и проекти от национално и регионално значение. Целта на конференцията беше да се засили участието на местните органи и общности, заинтересованите страни чрез подобряване на комуникацията и обмена на знания и информация при подготовката и реализирането на инвестиционни предложения.

Ив. Костов

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката