Любопитен казус: Благоевградчанката С. Домозетска спечели дело срещу "Паркинги и гаражи"
12.10.2017 17:08 Mobile watches 15732 прочита Mobile comments 4 коментара

Журналистката от Благоевград Силвия Домозетска спечели съдебно дело срещу общинска фирма "Паркинги и гаражи" Благоевград. Вчера Върховният административен съд постанови, че колата и е била репатрирана НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО!!!! Ето и хронологиятана съдебната сага:

Семейната кола на Силвия и Димитър Домозетски от Благоевград стои на Наказатлния паркниг, репатрирана от служители на общинска фирма "Паркинги и гаражи" на 5 октомври 2016г. от проход към тротоар пред блок 13 на бул. Васил Левски.

Общинската фирма иска от семейството 40 лева за репатрирането и 3 лева на час за престой, едва след това ще им върне колата и ще им даде каквито и да е документи - акт за установяване на нарушението и основанието на което е репатрирана. Семейството решава да търси правата си в съда. Завеждат дело в Административен съд - Благоевград и го печелят през януари 2017г.

Съдът се произнася, че колата е репатрирана незаконосъобразно, но общината обжалва решението на Благоевградския съд пред Върховния административен и оставя хората без кола за доста дълго време, защото Върховния администратимвен съд определя дело за 27 март 2018г.

Но семейството изпращат молба с настояване да се образува дело по-рано тъй като се трупат пари - по 50 лева на ден за паркинга на семейството и от друга страна - пропуснати ползи и нанесени вреди за общината. Съдът уважава това искане и премества делото на 26 септември 2017г. На 5 октомври, случайно или не една година след вдигането на колата, ВАС се признася в полза на семейство Домозетски.

Ето и мотивите на съда.
Служителите на фирма "Паркинги и гаражи" не разполагат с правомощията да нареждат или преместват автомобила, на тях е възложена фактическата дейност по репатрирането на атвомобили, но не и правомощията да се разпореждат чрез издаване на устна администратимна мярка. Това може да направят само органите на реда. В случая такива не е имало.

Случаят обаче ще има продължение. Семейството смята да заведе дело за пропуснати ползи срещу общинската фирма. И нещо много важно, Силвия Домозетска сама е поела защитата пред съда, след отказ на трима адвокати.

От съдебното решение става ясно, че ако всеки потърпевш откаже да плати наказанието за репатриран автомобил и наказателен паркинг , може да си потърси правата и да спечели делото.
Повечето хора обжалват актове т.е. отиват, плащат, взимат си колата и акта и обжалват, естествено той пада в съда, но този случай е особен, тъй като семейството отказва да плати.

Марти Кирилов

4 коментара
Коментирай
13.10.2017 00:28 | читател
Браво на тази жена!
13.10.2017 09:13 | nova
Браво на Силвето. Борбена жена. Не се остави да я мачкат недоучили пиарки в общината преди няколко години, а сега се опълчи и срещу онова недоразумение, шеф на "Паркинги и гаражи".
13.10.2017 09:15 | костадин
мойте уважения към кмета но това ли е начина за събиране на лесни пари при положение че всеки собственик си плаща данъка на мпс и би трябвало тази общинска фирма да бъде премахната от къде на къде че съм спрял за 5-10 мин. ще плащам или скоба а даже и паяк да вдига колата -40 лв. сега хората да завеждат дела за тази незаконна дейност от страна на общината. спираш и хоп дай пари -няма как това е долен начин за изкарване на пари.
13.10.2017 09:36 | Кукуруку
Много си прав Костадине. Аз лично от години призовавам във форума за премахването на този тумор "синя зона". Не върши абсолютно никаква работа. Винаги съм твърдял, че това е начин за рекетиране на хората и намиране на работа на "наши хора". А и да не забравя-начин за осигуряване паркоместа на общинските служители и пишман бизнесмени. Паркирането е саморегулираща се дейност-има място-паркираш, няма-не паркираш. По-добре кмета да се замисли по някоя програма да се изградят общински паркинги-например под училищните дворове и там срещу символичен наем да се паркира. Пак ще има работа за нашите хора.
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката