Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и заместник- кметът Христина Шопова се срещнаха с директори на училища и детски градини от Благоевград и региона
6.10.2017 17:42 Mobile watches 1971 прочита Mobile comments 10 коментара

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник- кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова и началникът на РИО- Благоевград Ивайло Златанов проведоха работна среща с директори на учебни заведения от Благоевград и региона.

Заместник-кметът Христина Шопова откри срещата с поздрав към присъстващите по повод Международния ден на учителя, който се отбелязва на 5 октомври.
„Честит празник!

Бъдете живи и здрави, за да се грижите за вашите деца както до сега и не само в Благоевград , а в цялата област. Изключително ми е приятно да посрещна министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, началника на РИО- Благоевград Ивайло Златанов, Методи Попов- управител на РУО Благоевград. Хубавите неща трябва да се помнят и да се благодари за тях.

И тук е моментът да благодаря на министър Вълчев за спортната зала в III ОУ „Димитър Талев“, която успяхме да построим , докато той беше главен секретар на МОН“, каза Христина Шопова в началото на срещата.
В зала „22- ри септември“ бяха обсъдени въпроси, свързани с прилагане на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, както и дейностите, касаещи организацията на образователния процес през учебната година.

„Няма съмнение, че ние разчитаме много на учителите, на директорите. Важно е трайно да променим образователните качества. Учителите са най- голямата професионална група и това изисква изключителни средства и алтернативна стойност. Няма как да привлечем повече хора към професията, ако не увеличим възнагражденията. Надявам се да имаме възможност да осъществим тази цел. Заплатите трябва да са по- високи от средната за страната.

Това ще ни помогне да привлечем повече млади хора в системата на образованието и да ги стимулира“, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
На срещата бяха разгледани предизвикателства, с които се сблъскват и се борят учителите в детските градини и училищата. Бе повдигнат въпросът за неходенето и неприсъствието в часовете и класните стаи. Обсъди се темата с проблемните деца, агресивни деца, деца с необразовани родители, които пречат на децата си да развиват своя капацитет и знания.

Директори повдигнаха въпросите за децата от ромски произход и тяхното интегриране, проблемите с охраната в училищата и сигурността на децата, за децата с родители в чужбина и проблемът с физкултурните салони. Министърът на културата и образованието поясни, че в България има 700 училища, които все още нямат спортни зали, но по ОП „Региони в растеж 2014- 2020“ 20 училища ще бъдат включени в мерки за изграждане на спортни салони.

Темата за липса на кадри в образователната система, за млади, неподготвени специалисти предизвика широка дискусия.
„Младите специалисти, идващи от университета трябва да бъдат обучавани. Практиката учи, а в университетите практиката не е достатъчна. Тези хора се нуждаят от опита и знанията на някой дългогодишен учител, който ще предаде своите знания.

Тези учители може да бъдат ментори, като за обученията да им се плаща допълнително.“, предложи Христина Шопова.
На срещата стана ясно, че от септември месец има открит телефон и имейл , на които може да се подават сигнали за ученици, които не са в час по време на учебен процес, както и да се сигнализира за ученици, изгонени от учебното заведение.

10 коментара
Коментирай
6.10.2017 18:16 | !
Дойде и не изрита недоразвитото, злобно, долно и подмолно мъжле, думащо ала селски, позорящо образованието?!
6.10.2017 20:43 | Срам
Срам за Благоевград - тази плиткоумна сервитьорка, без грам мозък, да бъде зам. кмет на Общината. Друг е въпроса, кой и как я е назначил и и как му се отблагодарява, но това наистина е голям срам за града..
6.10.2017 21:30 | До срам
Не те ли е срам от себе си? 9 низък, жалък, клеветник... Съдейки по изказа си шпакловчик, но за това няма те плюя....
6.10.2017 21:56 | Кочо
Единия началник на РУО, другият управител на РУО... Кой, кой е... а и Златанчо как се е смотелевил на Шопова. Среща на министър с директори от областа, а бутнали Камбитовица... Това не е общинско мероприятие... Златане пак черна точица... и Нали знаеш, щом дойде министър в Благоевград, началника на РИО/РУО се сменява.
7.10.2017 21:41 | До - до срам
В това кратко слово блудстване, имаш точно - седем смислови и граматични грешки!!! Да говориш за изказ, при тази твоя невиждана неграмотност, си е безмерна наглост.
8.10.2017 08:36 | !!!
СПЕШНА ПРОВЕРКА ЗА ЛЮБОВНИЦИ-ГЕЙТ В БЛАГОЕВГРАД!!!
8.10.2017 10:08 | Христов
Някой платен трол не се е наспал в неделя! Двойно ли ти плащат през уикенда, другарю? С анонимни писаници по форумите едва ли ще стигнеш далеч. Съдейки по стила ти на писане - срещу Шопова да тичаш, няма да я стигнеш! Умна, образована, интелигента - ако въобще ти говорят тези понятия нещо на теб
8.10.2017 11:28 | Директор
Гледам едни безпринципни коментари. Какво лошо има в това, че зам. -кмет, при това отговарящ за ресора, по повод на който е срещата, да не присъства?! Градът ни е домакин на тази среща, обсъждани са теми касаещи и от общините. А колкото до коментарите била сервитьорка, била такава-онакава, че ви драги ми, тролчета, все сте праведни ли бре? Че именно тази кметица отвори вратите за култура и образование. Именно тази кметица, Шопова, даде шанс на благоевгрдаските училища да стъпят на международни конкурси, които печелят. Но какво ли да ви обяснявам, нали си взимате червените и зелените парички да си пишете по форумите, а вие само това умеете, при това некачествено. Завистта мори! Напук на вас Шопова ще продължи да работи в правилната посока за развитието на образованието и културата, да не забравим и спорта и т. н. Пък вие си плуйте...
8.10.2017 14:35 | От първо лице
Като родител, на дете в едно от благоевградските училища, мога смело да твърдя, че откакто въпросният заместник- кмет, върху кого се сипят коментари, стъпи в тази позиция, нещата корено се премениха. Директори, учители, родители, ученици, са доволни. Работят съвместно. Когато има проблем, той бързо бива разрешаван и се взимат мерки. Благодарение точно на този зам. -кмет нещата вървят в правилната посока и комуникацията на всички нива е отлична. Преди не го помня това.
8.10.2017 16:51 | До Христов
Е много си глупава Хриси, едни и същи простотии - "срещу Шопова да тичаш, няма да я стигнеш! ". Такъв е изказа на кифлите от МОЛА. "Умна, образована, интелигента ", пропусна си този път и красива. Купи си поне огледало, защото първите три понятия, наистина не можеш да ги проумееш!
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката