Античния град Хераклея Синтика край Петрич е уникална историческа даденост, при стабилна държава може да има повече средства за такива обекти
25 февруари 2017 21:38 Mobile watches 9744 прочита Mobile comments 13 коментара

Античният град Хераклея Синтика е изключителна историческа даденост. Ако държавата е стабилна, може да има повече средства за разкопки на такива обекти, които да се превръщат в световни исторически атракции. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и водач на листата в Благоевградски избирателен район Цветан Цветанов след като разгледа археологическите разкопки на един от най-древните градове на Балканския полуостров, който се намира край Петрич.

Цветанов подчерта, че правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов е давало и до сега средства за разкриването на ценни исторически забележителности на територията на цялата страна. Той бе категоричен, че със съвместните усилия на кмета на община Петрич – Димитър Бръчков, археолозите и подкрепата на държавата Хераклея Синтика може да се превърне в обект със световно значение и така да се подпомогне развитието на туризма в този край.

Цветан Цветанов бе впечатлен от историята на града, която му разказа директорът на музея в Петрич – Сотир Иванов. Хераклея Синтика съществува от IV век пр. Хр. до VI век пр. Хр. Сред любимите градове на Александър Македонски и император Октавиан Август. При разкопките е разкрита единствената запазена на Балканския полуостров гражданска базилика. Предполага се, че Хераклея Синтика е разположена на около 10 кв. км. Най-старото златно съкровище на Хераклея Синтика е от преди 4000 хил. години и се съхранява в Националния исторически музей, а сребърните съкровища са от 1300 пр. Хр.

Разкопките бяха посетени и от областния координатор на ПП ГЕРБ - Благоевград и втора в листата Даниела Савеклиева, кметът на Община Петрич Димитър Бръчков, кандидатите за народни представители Венцислав Хросинков, Георги Динев и Вили Вучева.

Мила Кирилова

*Предизборна публикация

13 коментара
Коментирай
26.02.2017 02:10 | АФЕРИМ КМЕТЕ КОТЕВ
от ЕРДОГАН-баш президент- ЕВАЛА, МАШАЛА, АФЕРИМ ЕФЕРДИ КИРЧО КМЕТ САНДАНСКИ ЩО БУТНА ТИЯ РАННО ХРИСТИЯНСКИ ГРОБНИЦИ, ЕВАЛА, ТО НИЕ КАК ДОЙДЕМ КЕ НИ ТРЯБВА ПО ЯЧИК МЕСТО ЗА ДЖАМИЯ - ТОВА Е ПОДХОДЯЩО --ПОМНИМ ОЩЕ КАК ПОМНИМ КАК ТОЗ ГЯУР, ПЕЗЕВЕНК ЯНЕТО САНДАНСКИ, БУНТАР НА РАЯ ПОКОРНА ПРОТИВ ЗАКОННАТА СУЛТАНСКА ВЛАСТ, ЩО ПРАТИ ОНЯ ПОПСКИЯ СИН СО БОМБИ ДА БАСТИСА ДЖАМИЯТА, ТО СЕГА КАТ ПА ДОЙДЕМ КЕ Я ТУРИМ НА ПО - АЧИК МЕСТО ...ОТ АЧИК, ПО - АЧИК, ЕВАЛА, МАШАЛА, АФЕРИМ ЕФЕРДИ КИРЧО КМЕТ САНДАНСКИ, ЩО БУТНА ТАЗ РАННО ХРИСТИЯНСКИ ГРОБНИЦИ ....
ТОВА Е ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО - къде е ДАНС !! къде е прокуратурата .....?? къде е тОЯ БОЙКО БОРИСОВ !!! това е предателство против държавата ..против християнството ...като разберат гърците, че караме техните реЙсове да паркират върху гробища нема да стъпят у Сандански, та там сите надписи у тия гробници беа на гръцки... Кмете Котев. Що стоиш у общината .Ние сме християни правосЛАВНИ. ГОСПОДИ ГРЕШНО ЛИ ТИ СЕ МОЛИХМЕ ИЛИ ТИ ГРЕШНО НИ РАЗБРА ....
26.02.2017 06:54 | Ай
Ех "Хераклея", какво ли щеше да бъдеш без ГЕРБ - едно нищо и никакво хълмче. А сега може и да те санират, пък и магистралка да ти спретнат...
26.02.2017 08:22 | ЗА ГЕРБ
ЗА ГЕРБ !!!
Скоро ГЕРБ ще пие по една студена радиоактивна кръстилска вода
ЧЕТИ..... за тая история
260 000 лева общински пари погребани в радиоактивния водопровод за с. Кръстилци и ГЕРБ мълчи що ...??? на г- н Михайлов трябва да му се повдигне обвинение за безстопанственост, а не да се реди у листата на ГЕРБ .
26.02.2017 08:22 | ГЕОРГИ
АЙ И МАГИСТРАЛА КИ И СПРЕТНЕМЕ И КИЯ САНИРАМЕ И ХИЛЯДИ ПОСЕТИТЕЛИ КИ ДОКАРАМЕ. АС ЛИЧНО СЪМ ДОКАРАЛ ЗА 2 ДЕНА 150. А ТИ ПО ДАЛЕКО ОТ РОБОВО НЕМА ДА ИДЕШ.
26.02.2017 08:31 | ГЕОРГИ
СНОЩИ ИМАШЕ САМО 40 РЕЙСА БЪЛГАРСКИ В СТРУМИЦА. АКО ИМАШЕ ХУБАВ ПЪТ ВСИЧКИ ЩЯХА ДА МИНАТ ПРЕС ХЕРАКЛЕЯ. ЛЕКИТЕ КОЛИ СА ОТДЕЛНО СТОТИЦИ. ИДИ НА РУПИТЕ ДНЕС СЕ ВРЪЩАМЕ ДА ВИДИШ КОЛКО СА.
26.02.2017 09:46 | IndependentTroll
Този герой отдавна трябваше да е в затвора, ако има истински съд в тази държава. Оправдаха го "неговите" бързо, когато взеха власта. Сега се готви за кой ли път да е депутат. Както и "новобранеца" с номер 4 - бившият областен управител Бисер Михайлов. Въпросният господин е замесен в крупна сделка със заменка на имоти от Гоце-делчевско със имот на алеята за "Бачиново", по времето когато беше зам. областен управител. Заедно с жена си Диана Башлиева ( на чието име се води проформа сделката) заменят " кон за кокошка" и да започнат строителство до алеята, за да развалят всичкото и очарование. Само намесата на РУГ - Благоевград, които завеждат дело срещу, спасява благоевградчани да не се случи въпросното "инвестиционно намерение. По-старите служители обаче си спомнят за натиска, който Михайлов им е оказвал за да се загуби делото... Който се интересува нека да прочете дело N 50 от 2012 год. на Благоевградски административен съд. Кратки извадки ще побликувам тук .Съкращението Д. Г. Б. се отнас
26.02.2017 10:25 | ДОКТОРА
НАРОДЕ, ДА ПОСТАВИМ НЕГРАМОТНИЯ И НЕГОВАТА БАНДА ДО СТАРИНИТЕ ЗА ДА МОЖЕ ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ ДА ВИЖДАТ, КАКВИ ИЗРОДИ СА БРОДЕЛИ ПО ЗЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ И КАКВИ ЗЛИНИ СА ВЪРШЕЛИ НАД НАРОДА !!!НАРОДЕ, ДА ЗАКОПАМЕ ИЗРОДИТЕ ОТ ГРОБ В РАЗКОПКИТЕ НА ДРЕВНОСТТА !!
26.02.2017 10:53 | Ай
Към Георги. Георги, абе ти ли си дето едно време бранеше Вельо като Матросов? Кажи, че живееш в центъра и караш камион и вземаш много пари, за да разбера, че си ти. Ако си ти - да знаеш, ставаш за политик. А за "Хераклея" писах с ирония, защото не приемам някакви хора, пък било и политици и управници да се кичат с постижения на други и да си лъскат имиджа.
26.02.2017 11:45 | ГЕОРГИ
АС СЪМ ДА . НЕ ИСКАМ ДА СЪМ ПОЛИТИК ШОФЬОР МИ Е ЕКСТРА. БРАНЯ ГИ ОТ ТАКИВА С КРИВИ К. РОВЕ НА КОЙТО ВЪЛНАТА ИМ Е КРИВА. НЕ ВЕЛЬО НЕ БРЪЧКОВ Е БАЙ ТОШО ГО НЕМА ВЕЧЕ АКО ТИ ЛИПСТВА.
26.02.2017 12:06 | мукарчо
докторе ки ми закопаш вълнисалио и ти до него.
26.02.2017 18:13 | АЗИС
до аи а бе огражденско говедо живеи с лаината от козите в къщата та доно правят такива неща
26.02.2017 19:35 | ---
Нищо друго, освен ОТПАДЪЦИ
26.02.2017 19:56 | Де го?
Де го Танев?
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар