Агонията свърши! Еквилибристиките на Н. Галчев - също! 14 г. сага с Аква парка в Благоевград води към окончателното му преминаване в "ръцете на общината"!
16 юли 2019 10:49 Mobile watches 36782 прочита Mobile comments 12 коментара

Агонията с неизпълнението на концесионния договор между община Благоевград и концесионера Николай Галчев е пред своя край. Закритият плувен басейн, който от години стои затворен и неработещият вече Аквапарк най-вероятно ще останат собственост на община Благоевград.

Сагата е към своя край, след като 14 години концесионерът Николай Галчев опита всякакви еквилибристики, за да удължи агонията на комплекса, като освен ремонта на Аквапарка и козметичните промени в закрития плувен басейн, той не успя да изпълни социалните клаузи в договора. Припомняме, че договорът за концесия бе подписан през май 2005 г. със срок на действие 20 години между общината с кмет Лазар Причкапов и фирмата на Николай Галчев.

През юни 2006 г. с допълнително споразумение срокът бе удължен на 30 години, но не бе определено концесионното възнаграждение за последните 10 години. И от тук започнаха проблемите в изпълнението на концесионния договор. От първата година на концесията в общината бяха постъпили - 20 418 лева. Заложените в договора за концесия - изграждане на прилежащи трибуни, основна сграда – съблекални, младежка зала, детски център, сауна, заведения, подземен паркинг, предвидени за първи етап, бяха прехвърлени за втори и трети етап без да бяха посочени срокове за изпълнението им. Трибуна, сауна, подземен паркинг, детски център и към този момент липсват.

През 2011 година общинският съвет поиска прекратяване на концесията на Аква парка в Благоевград. Предложението бе на Общинската комисия за следприватизационен и следконцесионен контрол поради системно нарушаване на клаузите в договора. Според председателя на Общинския съвет Радослав Тасков, обаче това не бил най- подходящия момент и договорът остана действителен. Година по- късно концесионерът поиска намаляване на вноската, но съветниците решиха, че това е неоснователно.

Основният мотив за това бе, че строителният предприемач не е спазил втория етап по договора, който касае ремонта и реконструкцията на закрития плувен басейн. Неизпълнението на този етап позволява на общината да му наложи санкции. Благоевградските общински съветници дадоха конкретно предложение на Николай Галчев за изваждане на закрития плувен басейн от концесия. Прекратяването на 30-годишния договор бе по предложение на кмета Атанас Камбитов, но и това не се случи. От началото на месец юни в общината има входирано писмо, в което е изразено искане за прекратяване по взаимно съгласие на страните на концесионния договор.

Концесионерът е посочил като причина за своето искане настъпилите промени в икономическите условия в страната, довели до невъзможност дружеството да експлоатира обекта – Аква парк. В момента се изготвя правен анализ от комисията за следприватизационен и следконцесионен контрол към Общински съвет Благоевград относно прекратяване на договора за концесия, като е посочен като най-целесъобразен варианта за прекратяване на договора – едностранно от Общината. Концесионерът обаче трябва да изпълни всички задължения, произтичащи от договора.

Впоследствие ще бъде обявена процедура по възлагане чрез концесия на публично-частното партньорство, при което нов икономически оператор ще предоставя услуги, свързани със стопанисване и ползване на Аква парка. В тази суматоха, обаче запознати коментират, че в Аквапарка тече разграбване на имуществото, а кой осъществява контрола там не е ясно. Състоянието на закрития плувен басейн е критично, а сградата е компрометирана и най- вероятно трябва да бъде съборена.

От неработещият Аквапарк и липсата на плувен комплекс в града, вече се възползваха предвидливи бизнесмени и собственици на хотелски комплекси. Едни си осигуриха минерална вода за басейните към хотелските комплекси, а други изградиха нови плувни басейни, в опит да подсигурят прохлада и забавление на благоевградчани през лятото.

Марти Иванов

12 коментара
Коментирай
16.07.2019 11:22 | йк
Айде бе, всички договори държавата ги сключва в полза на някой измислен перач на пари, а в случая на кокаиновите пари на Ивелин Банев. Какво им криете имената и схемите. Питайте съседния на хотел Вароша хотел Петков.
Сега да подведат всички по веригата от кмет до съставители на договора и в затвора!
16.07.2019 13:29 | питанка
В общинският съвет има цяла комисия която следи за тези концесии и ги контролира. и КАКВО ТОЧНО НАПРАВИХА ТЕ ПРЕЗ ТЕЗИ ГОДИНИ, ВИШТЕ КОИ БЯХА И СА ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА ТАЗИ КОМИСИЯ И МНОГО НЕЩА ОТ ПРЕДИЗБОРНИТЕ ИМ НОМЕРЦА КОИТО РАЗИГРАВАТ ЩЕ ВИ СЕ ИЗЯСНЯТ.
КАТО ГЛАСУВАТ НЕ МСЛЯТИ ИЛИ МИСЛЯТ ЗА ДРУГИ РОЗОВИ СЪНИЩА, А СЕГА ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ СЕ СЕЩАТ ДА ПРАВЯТ ПЕТИЦИИ И РАЗНИ ДР. ИЗЯВИ, ХАЙДЕ ХОЛАН НАЛИ ВСИЧКИ ВИЕ ВКУПОМ ГЛАСУВАТЕ, КАК ТАКА СА ВИ ПОДВЕЛИ, НАЛИ СТЕ МНОГО УМНИ И ОТГОВОРНИ- СМЕШНИЦИ....
16.07.2019 13:32 | даааа
питанката е права да пита, и е вяьрно че много от т. н сегашни опозиционери са били членове и председатели на тази комисия за контрол на концесиите, освен аквапарна и банята е на концесия.
16.07.2019 13:35 | Galchev
Дано го вземе някой общински съветник, че и на аквапарка да има минерална вода най-накрая. Срамота е такъв хубав плаж да се съсипва, безобразие просто. Аман от измислени бизнесмени.
16.07.2019 14:03 | Сашко
Най добре е открития и закрития басейни да бъдат общински, с минерална вода и нормални цени, ако трябва да бъдат дотирани. Не е нормално областен град да няма нито един нормален плаж.
16.07.2019 14:16 | Злата защо трае
Злате защо си траеш, или тук не смееш да се обаждаш!
16.07.2019 15:21 | ЖИТЕЛ
Що бе, сега ще стъкми една петиция и хайде на избори наесен. Давайте идейки за петиции и агитация, най-мразим като ни мислят за слабопаметни.....
16.07.2019 16:33 | Само питам...
А неустойка за неизпълнение на концесионния договор има ли и колко? Потърсихте ли я?
16.07.2019 17:17 | Кюстендил
Вижте как го е направил г-н Паунов в Кюстендил. Общинска фирма, минерална вода, входа е символичен - 4 лева, от които 3 лева под формата на ваучери за храна.
16.07.2019 20:26 | Дядо Йоцо
Онези юнаци и поборници за Благоевград т.
е опозиционерите се, как гласуваха за минералните води до Езерец, как гласуваха и контролираха концесията за плажа та сега са тръгнали с петиции да ни врьщат минералните води. Според мен всички тези напьни са предизборна галимация. 😋 😋 😋 😋 😋 😋 😋 😋
17.07.2019 08:48 | Ъхъхъ
ДАЙТЕ ПЛАЖО НА КОНЦЕСИЯ НА КАМБИТОВ, ЧЕ НАПРАВИ ВЪТРЕ У БАСЕЙНО КРЪГОВО КРЪСТОВИЩЕ ЗА 2 МИЛИОНА. ПРИ ПРИЧКАПОВ НЕ НИ КАРАХА ДА НОСИМ ОЧИЛА В КИНОТО.
18.07.2019 08:05 | Оппаа
Лелеее и това ли съсипахте Некадърници? Всичките сте за разстрел без милост! Кога да очакваме и държавата да се закрие официално?..... Без коментар..... То няма вече изрази в бг езика за тези псевдо управляващи....
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар