Антон Стефов, управител на IAG: Вторият завод за бронирани автомобили в България ще бъде в Симитли
13 септември 2023 12:40 Mobile watches 24525 прочита Mobile comments 35 коментара

 Канадският гражданин с български произход Антон Стефов е управител и собственик на International Armored Group /IAG/- водещ производител на напълно защитени бронирани автомобили с над 1000 служители на пет континента. 

Компанията има заводи в САЩ, Обединените арабски емирства и Турция, а филиали освен в България има и във Великобритания и Пакистан. 

IAG осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО и др. IAG беше избрана и от SpaceX със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки. 

Роден е в Благоевград, завършва Математическа гимназия, след което специалност “Машинно инженерство” във ВМЕИ - София, където по-късно преподава и защитава докторска степен. 

През 1989 година емигрира в Канада. След години опит в първата си фирма за бронировки в Канада, през 1996 г. създава International Armored Group /IAG/ - водещ световен производител на бронирани автомобили. 

Семеен е, с четири деца - три дъщери и един син. 

 

Г-н Стефов, защо избрахте Симитли за втория си завод, въпреки че планирахте това да стане в Благоевград? 

Аз съм от Благоевград, обичам родния си град и исках там да построя завода си. Имахме опити, но не успяхме, защото в Благоевград инвестиционната политика не е развита, не е променено отношението към инвеститорите - все още подлежи на промени и развитие. 

В Симитли и с кмета на община Симитли г-н Апостолов нещата станаха много бързо така, както станаха в Бургас. Работи се леко, с удоволствие. 

Тук, в Симитли, съществува организация и инвестиционна политика на много високо ниво - има изградена високо технологична индустриална зона, видях местата (бившите погреби към поделението) - поне десет пъти съм се качвал горе, откъдето се открива невероятна гледка. Има много неща за оправяне, но благодарение на кмета на община Симитли, всичко става много бързо и ще продължа да работя с удоволствие тук. Надявам се, че това някога ще се случи и в Благоевград, но в момента организацията съществува и то съществува на много високо ниво в Симитли. Например, вчера бях на празника на град Симитли ( 09. 09) и днес сутринта видяхме отново чист, подреден град - с усмихнати и приветливи хора. 

Как Вие, българският емигрант в Канада, се превърнахте в световен инвеститор във военната индустрия? 

Работя повече от 30 години за военната индустрия и имам разработки на световно ниво. Световно ниво, което се доказва със сертификати и изпитания - с бомбени проверки и защити. 

И смело мога да кажа, че сме единствената частна компания в света, която притежава най-високите стандарти, с които се сертифицират тези бойни машини. 

Когато говорим за бойна техника, трябва да се обърне внимание на две неща: първо - притежанието на сертификати, които доказват качеството на съответната техника и второ - възрастта, т. е. на колко години е тази техника, защото много пъти в пресата чувам, че някой направил подарил или ще купи военна техника, която е на 20 години - морално остаряла техника, в която едва ли ще могат да се използват новите машини, съоръжения и софтуерни продукти! 

Заради войната в Украйна ли се преосмислиха инвестициите на всяка страна във военната индустрия? 

Тази война в Украйна беше неизбежна Въпросът беше кога ще се случи, но войната не е изненада, защото събитията хронологично доведоха тя да се случи. Конфликти са се случвали и ще се случват. Това, на което трябва да обърнем внимание, е следното и аз ще го кажа още веднъж: 

България е била добре само тогава, когато е имала армия. 

Ако България няма армия, няма възможност да се защити. Като говорим за защита, това не означава във военния аспект на тази дума, защита означава да защити дори и своите икономически интереси. И тогава започват влияния, геополитически влияния, имало ги е и винаги ще ги има, но без армия България няма възможност да не се съобразява с тези сили. 

Инвестицията в армията и във военната индустрия ще допринесе България да има мнение. 

Важно и много по-изгодно финансово за България е да имаме собствено производство и да се инвестира в собствена отбрана. Отбраната стана топ приоритет, независимо дали една държава е изправена пред заплаха от война, или не. Защото добрата защита е една от най-важните гаранции за превенция на агресията и запазването на мира. Ако погледнем в световен мащаб - Швейцария е една малка страна, но се съобразяват с нея, защото парите са там - намерила си е начин за защита. Унгария - територията й е по-малка от България, но там всичко върви перфектно - бизнес, правителство, защото имат перфектна организация. При нас много хора говорят негативно за страната ни, това е неоправдано и глупаво. Ние сме добра нация, с невероятна история, дали сме много неща на света и не би трябвало, въпреки кризите и многото грешки, да имаме един такъв негативизъм в изказванията си. 

Какъв комисион получи кметът на община Симитли Апостол Апостолов? 

Няма такова нещо, нито ще има. 

Много хора в България се питат, като стане нещо, къде е далаверата? 

Но аз не мисля, че трябва да обръщаме внимание на хората, които говорят така - тези хора са неудовлетворени от това, което правят. Г-н Апостолов спечели за община Симитли голям инвеститор, устойчиво производство и дивиденти за хората. 

Как да променим България? 

Ние знаем, че се унищожиха много предприятия, но Симитли е пример, много хубав пример в лицето на г- н Апостолов. 

Елате да видите как изглежда градът. Той се е преобразил, вижте усмивките на хората, вижте лицата на хората. 

Това трябва да се създаде в България, защото не е невъзможно. Казват на нас ни пречи.... Нищо не ни пречи, пречи ни зимният сън. Трябва да започнем да работим по-целенасочено, за да го постигнем. Ако чакаме някой отвън да дойде да свърши работата ни, няма да стане. 

Над 20 милиона лева е инвестицията на компанията Ви в Симитли, но за Вас е по-ценна инвестицията в човешкия капитал? 

Да, за мен инвестицията в човешкия капитал е най-ценна. Важно е да се обърне внимание в подготовката на кадрите. Най-голямото измерение на инвестицията е тук да могат хората да произвеждат сами по-късно. Това е доста дълъг процес, който ние вече сме започнали, в момента одобряваме програми за специализанти в университета в Благоевград, ще започнат такива учебни програми и в Симитли. Най-важното в този момент е да се обърне внимание на подготовката на кадрите, което ще стане в рамките на няколко години - теоретично и практично. С кмета г-н Апостолов говорихме, че той ще подпомогне тези процеси. Да работим методично и се изграждат специалисти, да се обособят учебни стаи с цифрови машини и на теория, и на практика се обучават кадрите - това е инвестиция в бъдещето. 

Ще има ли бойни машини с името Симитли наравно с Рила, Пирин и Балкан? 

Надявам се да има. 

 Вие сте гражданин на света. Роден сте българин, живеете в Канада. Коя е най-хубавата страна за вас? 

България. Най-мило ми е в България. Тук, в Благоевград, са моите истински приятели от ученическите ми години. Където и да пътувам, винаги се връщам с радост в родината. 

 

IAG осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО, германските въоръжени сили и др. IAG беше избрана и от SpaceX със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки. Автомобили и линейки на IAG се ползват от гранична полиция, за умиротворителни мисии, за персонална защита, за банково дело, за нефтената индустрия в различни точки на света. Над 150 модела на IAG покриват сегменти като тактически превозни средства, бронетранспортьори, автомобили за контрол на безредиците, за превозване на ценности, линейки, бронирани джипове и луксозни седани. Технологията на IAG Smartarmor™ осигурява доказана защита при широк спектър от балистични и взривни атаки. IAG е първата компания с най-високо ниво на балистична сертификация за бронирани автомобили - BRV 2009 VR7, което означава, че гарантира опазване на човешкия живот и при атаки с експлозивни устройства и мини. 

От 2021 IAG провежда изпитания за сертифициране на бронирани автомобили по стандартите на НАТО и в България STANAG, след като получи съгласие от международната лаборатория TNO в Нидерландия за съвместно извършване на някои от тестовете. 

Разговаря Сн. Стоименова 

35 коментара
Коментирай
13.09.2023 13:05 | Ах,Андрешко...........
Ха ха ха .....Илко как тържествено обеща за този завод преди месеци..... Ха ха ха .....Поредният спукан балон..... Мислете как ще гласувате на 29, 10, 2023 година .....
13.09.2023 13:06 | Гербер
Браво на Илку, а ние ще го издигаме за кмет!?!
13.09.2023 13:11 | Ицо
Как за толкова години не се намери един читав кмет в този град??? Имаше един, който тръгна добре, но алчността и неуважението съпартийците му изяде главата. Как един не докара читави инвеститори. Една фабрика в двора на текстила и то с помощта на кмета на Гоце Делчев. Не се даде възможност на един кореняк джумалия да инвестира в родния си град. Толкова ли не се намери терен в тази община??? Та дойде ред този селски тарикат от снимката да даде терен в общината си . Подпалил е телефон на Антон, за да иде там да инвестира. Копаем дъното за съжаление.
13.09.2023 13:58 | Еленово
Къде сте бе камбитов, р. Томов, Илко Стоянов??? Все кметове бехте, па сега пак искате да станете... Айде поли кмет на Благоевград
13.09.2023 14:13 | Ковачев
Шушков кмет, Байкушев председател на общинския съвет. Това е спасението. И Двамата знаят как. Мислете добре Благоевградчани!
13.09.2023 14:20 | Гаджето
И Стефчо с тетрадката ще назначава хахахах
13.09.2023 14:31 | БЛАГОЕВГРАД
Стъ3, защо не попитате господин Илко Стоянов, поради каква причина завода не е в Благоевград?
13.09.2023 14:32 | БЛАГОЕВГРАД
Въпроса е към редакцията на Струма-стършел.
13.09.2023 14:44 | Благоевград днес ..
Аз няма да гласувам за едни и същи лица, които видяхме през последните 15 - 20 години. и които се мислят за, вечни и за, фаворити, Аз ще гласувам за ново лице от Благоевград - за благоевградчанина Атанас Киряков, той да бъде кмета.
13.09.2023 15:05 | хаха
Ми то полувината в Благоевград сте от районо на Симитли ве-ще се върнете по родните села и ще работите у тоя завод за 5 бона на месец хахаха
13.09.2023 15:23 | БЛАГОЕВГРАД
Това, че ти си пришълец в града ни, не значи, че трябва да пишеш от името на всички.
13.09.2023 15:35 | караваната на Кончето
Защо бе Илко, защо изпуснахме завода?
13.09.2023 15:43 | Динко
Питайте Неделчо и Хиха защо този завод не е в Благоевград. Баш Неделчо иска % а след него потоп. Ако в графа ни имаше индустриална зона може би и тук щеше да е завода, но уви, Неделчо взе всичко. А Томчо и Илко не са факири за да реализират така жадуваната индустриална зона за по половин мандат
13.09.2023 16:00 | мрш бе
Нека Илко Циганина каже защо този човек не инвестира в Благоевград, а в Симитли!!
13.09.2023 16:02 | Oмир
Слънце грее, дъжд вали,
яж ми куро Симитли…
Кой ни мисли зло, на майка му в гъзо
Яж ми куро Симитли е село!
Mange mon verge, Simitly est un village
Искаш ли да ти върви? Яж ми куро, Симитли!
ПЪРВИЧЕН ПОЛОВ БЕЛЕГ У МЪЖКИТЕ ИНДИВИДИ ПРИ БОЗАЙНИЦИТЕ ЗА РУСТИКАЛНАТА ИНФРАСТРУКТУРА СИМИТЛИ!
Симитли е град?! Ега пръдне смоко…
Измисли господ прасето дебело и каза „яж ми куро Симитли е село! “
13.09.2023 16:03 | Oмир
Слънце грее, дъжд вали,
яж ми куро Симитли…
Кой ни мисли зло, на майка му в гъзо
Яж ми куро Симитли е село!
Mange mon verge, Simitly est un village
Искаш ли да ти върви? Яж ми куро, Симитли!
ПЪРВИЧЕН ПОЛОВ БЕЛЕГ У МЪЖКИТЕ ИНДИВИДИ ПРИ БОЗАЙНИЦИТЕ ЗА РУСТИКАЛНАТА ИНФРАСТРУКТУРА СИМИТЛИ!
Симитли е град?! Ега пръдне смоко…
Измисли господ прасето дебело и каза „яж ми куро Симитли е село! “
13.09.2023 16:03 | Oмир
Слънце грее, дъжд вали,
яж ми куро Симитли…
Кой ни мисли зло, на майка му в гъзо
Яж ми куро Симитли е село!
Mange mon verge, Simitly est un village
Искаш ли да ти върви? Яж ми куро, Симитли!
ПЪРВИЧЕН ПОЛОВ БЕЛЕГ У МЪЖКИТЕ ИНДИВИДИ ПРИ БОЗАЙНИЦИТЕ ЗА РУСТИКАЛНАТА ИНФРАСТРУКТУРА СИМИТЛИ!
Симитли е град?! Ега пръдне смоко…
Измисли господ прасето дебело и каза „яж ми куро Симитли е село! “
13.09.2023 16:07 | А така
В Симитли има работа за всички! В Симитли има инфраструктура! В Симитли има индустриална зона! В Симитли има инвеститори! Кметът на Симитли помага на всеки с каквото може, а не като този благоевградския, който се мисли за много важен!
Хей кметове и кандидат такива, взимайте пример от Поли как се работи, как се привличат инвеститори и не се самозабравяйте, когато народа ви избира! Защото Поли знае, че е избран от жителите на Община Симитли и че трябва да работи за тях и го прави! А повечето кметчета се самозабравят, вдигат главите и забравят за предизборните обещания!
13.09.2023 16:09 | До Омир
Не им се подигравай, че вече ще има с какво да ни нападнат.
13.09.2023 16:45 | Oмир
Верно лие е, че Поли е имал особен контакт с Боко Тиквата?
13.09.2023 17:11 | до Омир
Слънце грее, дъжд вали, а теб газо от ебане те боли!
13.09.2023 17:13 | до Омир
Верно е, че много свирки правиш ти, но злобата и комплексите са вродени в теб разбери.
Продължавай все така, прост свирчок да бъдеш ти!
13.09.2023 17:31 | Мама
И на Бриндо е оправил кавали, но не дървени, ама и о ранното вярно. Малкия да и купи буквар, а и Бриндо 69 или 96
13.09.2023 17:40 | Добромир
г-н Стефанов е избрал най-доброто място за завод!
13.09.2023 17:56 |
Ще правят завод, а въпроса е дали ще има работна ръка, всичко читаво бяга, може цигани да наемате, те са в изобилие.
13.09.2023 18:15 |
Колко $ е дал Поли, Илия и Бриндо правила ли му к@вали, малкия да си купи букварче и да си ги чете
13.09.2023 18:56 | въпрос
Какво са виновни Поли, Бриндо и Илия, че инвеститор роден от Благоевград избира Симитли пред родния си град, заради по-добра инфраструктура и по-добър бизнес климат.
13.09.2023 19:19 | Иван
Колкото и да хейтва някакво комплексарче тук тая си е! Запази си комплексите за майка ти, щото тя такъв те е възпитала!
Фактите говорят достатъчно!
В Симитли се работи за благото на жителите на Общината и всеки инвеститор е добре дошъл за разлика от Благоевград където Стоянов, оня заместника по строителството, Любо, който отговаря за строителството и инвестициите и наместничката му с мазната коса се подиграват с всеки, който иска нещо да построи, в нещо да инвестира
13.09.2023 19:44 | караваната на Кончето
Като почнете да взимате големите заплати от големите инвеститори тогава, че си пишем па. Ако некой знае инвеститор да иде в бананова република и да дава пари нека ни се обади че го черпим у нашия клуб на скучаещи милионери.
13.09.2023 22:17 | Вик
Какво се случва с парцалите?
14.09.2023 08:58 | Граждани
Всички тия безделници дето пишат глупости ще пътуват до Симитли и ще работят на 8 часов работен ден.
14.09.2023 09:45 | Не съм безделник
Само камбитов може да оправи нещата в Благоевград, той има бизнес нюх и е широка скроен човек. Байкуша се напъва лъже младите хора в Благоевград но зад него стоят комуняги от старите ленти и то тези които се напълниха с пари, в тях за Вецовете по нашия край. Това са Паскалев бакушо стария а Люба с Илиева говори ли ви нещо, първа писта е при “промяната” днеска я видях на снимките
Пълна промяна на кукуво лято
Изпълзели от нафталина и жадни за още мангизи и кокал
Само Камбитов може да ги парира и да възроди Благоевград
Факт
14.09.2023 09:47 | Да горния
Ама верно и василиса Павлова и тя ли е промяната е нема що
14.09.2023 09:48 | Fredi
Zabravi da spönnest I vlado Milusheva izpouvolnil vsichki kachestveni hora v park rila
14.09.2023 10:18 | Oмир
ИМА ТАМ ВЪВ СТАРА КРЕСНА
КУРВА ДАШНА-МНОГО ЛЕСНА
ИМА ДВАМА СУТЕНЬОРИ
ЗАЕКО И КМЕТО „ПОЛИ“
ПУСКАТ Я НА ПЛАМЕН ТЕ-
ДА Я ЕБЕ ДОРДЕ ЩЕ
СЕТНЕ ПЛАЩА ИМ В ПЛАСТАМАСА-
НА ПРИМОЦИЯ Я ДЖАСА.
ЧАТ-ПАТ СУТЕНЬОРО ЗАЙО-
ПУСКА Я ДОРИ НА КАЙО
ТОЙ Я ПОРИ И Я ШИБА
ДОКАТО НЕ КАЖЕ СТИГА
ЛИЖЕ МУ КРАЧЕТО ОСОЛЕНКО-
ТАЗИ КУРВА, С ИМЕ ВЕНКО
ПИЧКА Е И ТО ЧУДЕСНА-
С ДУПЕ СЛАВИ ЦЕЛА КРЕСНА!
ТАМ НА ПОЛИГОНО В СИМИТЛИ-
УЧЕНИЕ ВОЕННО ЩЕ СЕ СЪСТОИ
МИНАВАТ ТАНКОВЕ, КАТЮШИ-
АСФАЛТО НА МЕГДАНЯ СЕ ИЗБУШИ
ПАРАДО ШЕ ГО ВОДИ ПОЛИ-
А ВЕНКО ПЛАЧЕ И СЕ МОЛИ,
ЧЕ ИСКА ТОЙ ОТПРЕДЕ С ТАНКА
ДА СИ ИЗПЪЧИ ГОРДАТА ОСАНКА
КОМПРОМИС ДВАМАТА ПОСТИГАТ
СКАНДАЛ ЛЮТИВ НЕЩАТ ДА ВДИГАТ
НА ВЕНКО ЧЕСТ ГОЛЯМА СЕ ОТРЕЖДА-
КАШИК СЪС БОЕН МАРШ ПОВЕЖДА!
СЪБРА СЕ ЦЕЛО СЕЛО СИМИТЛИ-
КАЧЕН НА СТЪЛБА-ПОЛИ, ВАЖЕН, РЕЧ ДЪРЖИ
НЕЩЕШ ЛИ ГРЪМВА ГАУБИЦА ЗЛОВЕЩО
С РЪЧКИТЕ У ТАНКА ИГРАЛ СИ ВЕНКО НЕЩО
СНАРЯД ЗАБИ СЕ НА МЕГДАНА
ОТ КРЕСНА НИЩО НЕ ОСТАНА!
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар