Проекти за милиарди: Два триетажни тунела на мястото на тунел Железница, 10 км. тунел под планина Беласица предлага фирма с нула лева оборот
01 март 2024 09:33 Mobile watches 59091 прочита Mobile comments 8 коментара

Вече години наред една личност обикаля институции, общини и медии, предлагайки различни проекти на стойност милиарди евро. Среща се с министри, кметове и областни управители. Той се казва инж. Румен Марков и е собственик на фирмата „Лардж инфрастръкчърс проджектс" ООД. 

Проектите, които инж. Марков предлага, са напълно невъзможни за реализация, но въпреки това високопоставени политици, институции и медии често ги приемат сериозно. 

Кои са проектите на „Лардж инфрастръкчърс проджектс“?
Проект: Ново трасе на автомагистрала Струма 

Най-ексцентричната част от проекта на „Лардж инфрастръкчърс проджектс“, е че на мястото на пуснатия в експлоатация преди дни тунел Железница, е трябвало да се построят два 3 етажни тунела. Структура, непозната и невиждана досега у нас. На първото ниво да минават влакове, на второто автомобили в посока Кулата, а третото – в посока София. 

Друга съществена част от този проект е, че се предвижда строителството на 10-километров тунел под планината Беласица, който щял да излиза директно в Гърция. Сегашният път през Кресненското дефиле щял да си остане в този вид. 

Тази идея подозрително много прилича на проекта на зеления неправителствен сектор, който от години лобира за 15 км тунел в Кресненското дефиле, зад който стои швейцарска компания. 

По време на представляването се разразява скандал, като част присъстващите си тръгват, а други директно обвиняват Марков, че с тази презентация цели да саботира довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле. 

Това съмнение не е безпочвено. Преди 3 дни Румен Марков в подкаста на медия отново се опита да саботира довършването на АМ Струма, като отново презентира описания по-горе проект. 

Същевременно, в пълен синхрон със зелените неправителствени организации, преповтори техните опорни точни за вредата от изграждането на магистралата, независимо откъде минава тя.  

Проект: ЖП линия Крайова-София-Солун 

 

На 13 април 2017г. Румен Марков приставя, в сградата на Европейската комисия в София, проекта за двупосочна скоростна жп линия Крайова-София-Солун. По трасето се предвижда изграждане на язовир на река Дунав, 15 тунела с общо 15 550м дължина, 3 километров тунел под река Влахина, нови мостове на река Струма, нови ЖП гари, съчетани с молове и ритейл паркове. 

Презентацията е подробно илюстрирана с мултимедия, чертежи, снимки на футуристични тунели, а дори и разписанието на влаковете. Попитан за колко време може да се реализира тази идея Марков отговаря, че "до 2021 година можем да бъдем готови". 

 

 

Проект: Кремиковци 2 

На 21 февруари 2016 година в интервю за авторитетен вестник инж. Румен Марков заявява, че до няколко години по южните склонове на Стара планина, в град Николаево в Старозагорска област, ще бъде построен огромен супермодерен металургичен комбинат за обогатяване на руда, леене на чугун и стомана. 

Според Марков инвестицията ще 3. 1 милиарда евро. Проектът ще бъде реализиран от „Лардж инфрастръкчърс проджектс“. Тази информация, със заглавие "Местят Кремиковци край град Николаево", е разпространена из медиите. По тази тема от Българско национално радио се свързват с тогавашния кмет на Николаево, Косьо Косев, който заявява, че няма официална информация за такъв проект. Чувал за подобни намерения, но не знаел нищо конкретно. 

Мащаби на проекта са интересни. Според инж. Румен Марков от „Лардж инфрастръкчърс проджектс“, той ще е по-голям от Кремиковци - с капацитет 200 милиона тона годишно. Рудата, с която ще работи комбината Кремиковци 2, щяла да се добива като отново се разкрият рудниците в Кремиковци, които са само на 15 км от центъра на София. 

Според Румен Марков в Кремиковци ще се добиват по 8. 5 милиона тона годишно в продължение на 30 години - над 250 млн. тона. За сравнение през цялото си съществуване МК Кремиковци е преработил 60 млн. тона руда - по 3 млн. на година. Тоест Кремиковци 2 до Николаево ще бъде 3 пъти по-голям. 

 

Проект: Егейско-балтийски коридор 

В същото интервю инж. Марков заявявя, че изграждането на бъдещия металургичен комбинат Кремиковци 2 принудило „Лардж инфрастръкчърс проджектс“ да търси логистични варианти за превоз на огромните товари руда, чугун, стомана и желязо. Това довело до разработване на най-големия, според него, инфраструктурен проект в цяла Европа – „Aegean sea to Baltic sea Connection and Danube river“, както го нарича той. Този проект е от 2019 година и щял да преминава през 6 държави Гърция, България, Румъния, Унгария, Словения и Полша. 

Освен ЖП линии и автомагистрали, трябвало да се изградят две нови пристанища - в Мароня, Гърция и на река Висла в Полша. Част от проекта разработен от „Лардж инфрастръкчърс проджектс“, е да се прави корекция на река Дунав и нейните ръкави с шлюзове и нови четири моста. Нещо, което е абсолютно невъзможно от екологична гледна точка. 

Към този проект върви и друг - магистрала Дунав-Егея за 2. 2 милиарда евро. Този проект почти дублира сегашното трасе на магистралата Русе-Велико Търново. 

Той е също толкова амбициозен, колкото другите, като дори има и комичен елемент. 

При представянето на една от естакадите, кметът на община Велико Търново, Даниел Панов, попитал как ще заобиколят Царевец и Трапезица. Румен Марков отговорил "ще вдигнем магистралата 150 метра над тях". 

 

 Връзки със зеления неправителствен сектор 

Видно е от медийни публикации и постове във Фейсбук, че редовни присъстващи при презентациите на Румен Марков са представители на екологични неправителствени организации. Интересното е, че зелените по никакъв начин не реагират на предложенията за строителството на металургичен комбинат, мини, рудници, автомагистрали, тунели, мостове, язовири и корекции на реки. Тези мегаструктури ще преминават през защитени територии, зони по Натура и резервати. 

Има и още един факт, който потвърждава за отношенията между „Лардж инфрастръкчърс проджектс“ със зелените. 

Румен Марков от доста време непрестанно критикува изграждането на тунела под Шипка. Същото правят и еколозите. Дори, за да го провалят, Тома Белев, като заместник министър на околната среда и водите, включи трасето на тунела в границите на Природен парк Българка. Това действие бе обжалвано от община Габрово, защото тотално блокираше изграждането на тунела.,пише Еко Новини. бг  

Налице е още един въпрос, който остава без отговор: 

Кой финансира разработването на тези грандиозни проекти и амбициозните им презентации, след като „Лардж инфрастръкчърс проджектс“, като към датата на представянето на проектите има 0 лева оборот, става ясно от проверка на Еко Новини в търговския регистър. 

Няма данни, че някой от проектите на „Лардж инфрастръкчърс проджектс“ е реализиран, или поне е в някакъв вид процедура, но Румен Марков продължава да бъде канен в медии и изслушван от политически фигури. 

8 коментара
Коментирай
01.03.2024 09:53 | Луд за връзване
Избързали сте един месец с този материал.
01.03.2024 12:32 | saroian
Защо ни занимавате с разни изцепки като предишните и настоящите. Сменете изцяло трасето качете го по Осогово-Беласица, спуснете го при Сандански и готово. И без това имаме връзки с Европа чрез магистралите в Българо-Гръцка Македония. Другото си съществува. В случай, че бяхме послушали грандомани, сега щяхме да имаме плавателен канал Видин - Солун и с ферибот по р. Струма директно в Бриндизи. Не е късно да завирим Дефилето от Симитли до Струмяни и готово. ВЪПРОС: при 10км. тунел, ке има ли скара-бира като по дефилето, също фитнес съоръжения, Ефбет обекти и филмова зала, WC като у градо - обещайте и ще вдигнат забраната за строитество. Представяте ли си, че костенурка се разходи вътре - каква тапа ще се образува. Точният израз е: ЗАЕБЕТЕ тъпите МЕРАЦИ и на време свършете нещо полезно! В точен израз - ЛАЙНА отсекъде.
01.03.2024 12:32 | saroian
Защо ни занимавате с разни изцепки като предишните и настоящите. Сменете изцяло трасето качете го по Осогово-Беласица, спуснете го при Сандански и готово. И без това имаме връзки с Европа чрез магистралите в Българо-Гръцка Македония. Другото си съществува. В случай, че бяхме послушали грандомани, сега щяхме да имаме плавателен канал Видин - Солун и с ферибот по р. Струма директно в Бриндизи. Не е късно да завирим Дефилето от Симитли до Струмяни и готово. ВЪПРОС: при 10км. тунел, ке има ли скара-бира като по дефилето, също фитнес съоръжения, Ефбет обекти и филмова зала, WC като у градо - обещайте и ще вдигнат забраната за строитество. Представяте ли си, че костенурка се разходи вътре - каква тапа ще се образува. Точният израз е: ЗАЕБЕТЕ тъпите МЕРАЦИ и на време свършете нещо полезно! В точен израз - ЛАЙНА отсекъде.
01.03.2024 14:10 | Курдоколенков
Куку
01.03.2024 15:41 | ооо
Че човекът не е добре е повече от ясно. Не е ясно защо медиите му дават поле за изява.
01.03.2024 17:24 | ***///
Мъск също не изглежда особено нормален, но му се случват нещата. Народа е свикнал вече на дребните неща, бързите далаверки, ишлемето...
01.03.2024 20:40 | 887
А бе неграмотници:приставя и представя за вас едно и също ли е? Айде научете се да четете, па след това пишете...
01.03.2024 20:52 | Самуилов
Шарлатани, сър. Кокорко него ли е копирал, или е обратното?
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар