Регистрация по ДДС и пресмятането му
15 ноември 2021 11:21 Mobile watches 6013 прочита Mobile comments 0 коментара

 

Регистрацията по Закона за ДДС е процедура след която вашата фирма ще получи ДДС номер с абревиатура „BG”. Самият статут „регистриран” Ви носи редица предимства като например да ползвате данъчен кредит за вашите покупки, правото на прихващане, приспадане и възстановяване на платено от вас ДДС. За да го изчислите, можете да използвате калкулатор за данък добавена стойност. Предвид факта, че повечето от клиентите ви ще изискват вашите фактури да са с ДДС, тази регистрация ще Ви е нужна.

Основните и най-масови случаи на регистрация по ДДС са:

На основание чл.96 (1)– по–извесна като „задължителна регистрация”. Най-важното, което трябва да знаете е, че трябва да следите оборота на вашата фирма в 12 /дванадесет/ месечен интервал от време.Ако сбора от оборотите ви за последните 12/ дванадесет/ месеца преди текущият месец достигне 50 000 лв., вие подлежите на този вид регистрация.

На основание чл.100 (1)– по-известна като „регистрация по избор”. При този вид регистрация ,не е необходимо да имате оборот от 50 000лв, а може по-всяко време ако решите да я направите.

Предпочита се от търговци, чиито клиенти ще изискват от тях фактури с ДДС.

На основание чл.97а– това е специална регистрация, която е задължителна ако фирмата Ви предоставя и/или получава услуги по чл.21,ал.2/ с място на изпълнение на територията на друга държава членка.

Която и регистрация да е необходимо да направите, процедурата е следната:

Длъжни сте да подадете Заявление за регистрация по ЗДДС/ образец/ .Срок до 14-то число на месеца, следващ месеца в които сте достигнали оборота в компетентното ТД на НАП на вашата фирма.Това важи само за регистрация по чл.96,ал.1 и чл.97а.За регистрация по чл 100,ал.1 няма срок. Ще Ви бъде направена проверка за последните 12 месеца.Ще ви изискват приходни и разходни фактури, договори с клиенти и доставчици, банкови извлечения, счетоводни справки, писмени обяснения и т.нат.

Максималният срок, в които ще приключи проверката и ще Ви бъде връчен акта за регистрация е 14 дни.

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар