Туристическият бизнес в Сандански излиза на протест заради PCR тест за влизането на гърците у нас
25 ноември 2021 16:25 Mobile watches 9142 прочита Mobile comments 7 коментара

От Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански са силно обезпокоени за оцеляването си след въвеждане на новите мерки, според които освен със зелен сертификат, влизащите от Гърция туристи, а и български граждани, трябва да правят PCR тест, дори и ваксинираните. В навечерието на коледните и новогодишни празници в Сандански и района разчитат основно на туристи от Гърция, която както и България, е в червената ковид-зона.

Това съобщиха за TravelNews от организацията, които са изпратили отворено писмо до всички институции.

„Ние оценяваме мерките и грижата на българските институции за запазване здравето и живота на хората, но в следствие на последните решения на българската държава и в частност решението всеки български и чужд гражданин да влиза в страната ни единствено и само с актуален от последните 48 часа ПСР тест, оцеляването на нашия бизнес и търговска дейност отново е изправено на самия ръб на своето оцеляване.

Също така считаме, че въвеждането на това условие за влизане в страната е директно противоречие и дори напълно обезсмисля кампанията за масова ваксинация и употребата на т.нар. „зелен сертификат“. Какъв е смисълът да убеждавате хората да се ваксинират, за да водят нормален живот, ако в същото време нарушавате и усложнявате ежедневието им с поредните нови усложнения и правила?“, пишат от сдружението.

Те подчертават, че държат за цивилизовано решение на този проблем, както и че не са против мерките, но настояват за премахването на условието за актуален ПСР тест за влизане в България. В противен случай, биха преминали към ефективни протестни и стачни действия, които освен инфраструктура, ще блокират и целия туристически и ресторантьорски бранш в Югозападна България, се подчертава в писмото до институциите.

Пълен текст на отвореното писмо:

До президента на Република България г-н Румен Радев

До министъра председателя на Република България г-н Стефан Янев

До вицепремиер и министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков

До министъра на здравеопазването на Република България г-н Стойчо Кацаров

До министъра на икономиката на Република България г-жа Даниела Везиева

До министъра на финансите на Република България г-н Валери Белчев

До министъра на туризма на Република България г-жа Стела Балтова

Отворено писмо

От Сдружение на хотелиери и ресторантьори от Югозападна България

Уважаеми г-н Президент,

Уважаеми г-н Министър председател,

Уважаеми господа и госпожи министри,

Обръщаме се към Вас с молба да спасите нашия бранш, който в навечерието на Коледните и Новогодишните празници отново е изправен пред своето финансово и физическо оцеляване.

Ние сме широка организация от хотелиери и ресторантьори с представителство из различни региони на Югозападна България. В следствие на Ковид кризата последните две години ние постоянно сме изправени пред опасността да загубим своето препитание и бизнес. Препитание, от което се изхранват хиляди семейства от региона на Югозападна България. Ние оценяваме мерките и грижата на българските институции за запазване здравето и  живота на хората, но в следствие на последните решения на българската държава и в частност решението всеки български и чужд гражданин да влиза в страната ни единствено и само с актуален от последните 48 часа ПСР Ковид тест, оцеляването на нашия бизнес и търговска дейност отново е изправено на самия ръб на своето оцеляване. Също така считаме, че въвеждането на това ново условие за влизане в страната е директно противоречие и дори напълно обезсмисля кампанията за масова ваксинация и употребата на т.нар. „зелен сертификат“. Какъв е смисълът да убеждавате хората да се ваксинират, за да водят нормален живот, ако в същото време нарушавате и усложнявате ежедневието им с поредните нови усложнения и правила? Какъв е смисълът да въвеждате т.нар. „зелен сертификат“, ако чрез някоя нова наредба или правило отново ще ограничите свободата на населението. Кому е нужна ваксината, ако тя не улеснява българина в неговите пътувания зад граница и прибирането му в България, а всеки път изисквате ПСР тест, с който освен че губите времето на хората, а и допълнително бъркате в и без това изтънелия му джоб.

Уважаеми господа и госпожи, настояване за спешна преоценка на последните, взети от Вас, мерки, регулиращи условията за влизане на чужди и български граждани в страната. Подчертаваме, че държим за цивилизовано решение на този проблем, като с това отворено писмо не заставаме против епидемиологичните мерки и усилия, които българското правителство полага за решаване на Ковид кризата. Същевременно обаче дебело държим да подчертаем, че в случай на липса на адекватно решение от страна на българските институции, което да включва премахването на условието за актуален ПСР тест за влизане в България, нашето Сдружение ще премине към ефективни протестни и стачни действия, които освен инфраструктура, ще блокират и целия туристически и ресторантьорски бранш в Югозападна България. В този ред на мисли, очакваме спешна промяна в тази насока. В случай че до края на тази седмица такава няма, ние запазваме правото си да излезем на ефективни протестни действия не само в градовете от Югозападна България, но и в София.

Мирослав Иванов

7 коментара
Коментирай
25.11.2021 18:35 | До всички
Това е началото скоро ще затворите за по месец . Следете какво става в цяла Европа.
25.11.2021 20:25 | Жоро Гладнишки
А бе пръчомлъзници! Ами хората които умират от Ковид!
26.11.2021 06:00 | 123
ДУПЕДАВЦИИИИИ, ГЪРЦИТЕ 2 ГОДИНИ НЕ НИ ПУУСКАТ БЕЗ ТЕСТОВЕ
26.11.2021 06:02 | 123
ДУПЕДАВЦИИИИИ, ГЪРЦИТЕ 2 ГОДИНИ НЕ НИ ПУУСКАТ БЕЗ ТЕСТОВЕ
26.11.2021 09:17 | kat
Тази заповед е абсурдна, защо? - не може на ваксиниран да търсиш ПСР, а мангалите с бусовете да преминават без нищо! не може да има изключение за НИКОЙ/било работник, тираджия и други изключения/ повечето хора се ваксинираха за да пътуват а сега нова изненада... сега трета доза утре четвърта---ДГД
26.11.2021 09:20 | kat
До мирослав иванов - вместо писма се затваря границата и тогава се пише това писмо... както гърците с тракторите
26.11.2021 09:35 | К.Котев
Боли ме аз мойто си го направих напълних си шкафчета а и минерална вода си докарах.
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар