"Универсал Строй консулт" на трио благоевградски бизнесмени сред ужилените от фирма на руски политици
05 февруари 2020 14:24 Mobile watches 19548 прочита Mobile comments 6 коментара

Строителната фирма "Универсал строй консулт", собственост на Георги Ганджов, Петър Парашкански и Чавдар Узунов е сред трите частни компании, които имат да получават пари от дружеството "СОК Камчия"-Москва.  От имотния регистър става ясно, че дружествата "Систера технолоджи", "Универсал строй консулт" и "Агенция за аварийна, пожарна и екологична защита - Варна" са предприели мерки срещу "СОК Камчия" явно дължи договорни вноски по задължения за извършени доставки и услуги. Всички имоти и банкови сметки на дружеството "СОК Камчия", собственост на правителството на Москва, са запорирани заради неизплатени задължения и към община Аврен.

Според информация на местната администрация в Аврен, на чиято територия се намира почивната база "Радуга", собственост на "СОК Камчия", задълженията на компанията към местния бюджет за 2019 г. са близо 500 хил. лв., формирани от неплатени данък сгради и такса смет. Дружеството дължи и още 85 хил. лв. за минералната вода, която е ползвало. По тази причина в момента под възбрана е цялото недвижимо имущество на компанията - терени и изградените върху тях хотелски и учебни сгради, спортни съоръжения, многофункционални зали, басейни, вили, помощни постройки и др. Под запор е целият хотелски комплекс "Лонгоз", който е извън очертанията на лагера "Радуга", но също е собственост на "СОК Камчия".

"СОК Камчия" е в това състояние заради битка за собственост между лобита в Москва, водени от кмета на Москва Сергей Собянин и министъра на външните работи Сергей Лавров. "СОК Камчия" ЕАД, чийто едноличен собственик е Департаментът по имуществото на град Москва, е започнало придобиването на терени в района на курорта Камчия още през 2003 - 2004 г., като е изкупувало и комасирало частни имоти. През 2008 г. българската държава продава на дружеството близо 80 дка в землището на с. Близнаци, община Аврен, на скандално ниската цена от 9.72 лв. на кв.м. Тя е такава независимо от факта, че теренът граничи с един от най-големите и красиви плажове по Северното Черноморие край устието на р. Камчия.

Справка с цените на сходни парцели по същото време показва, че те са се продавали по няколкостотин евро на кв.м. Така теренът, придобит от Департамента по имуществото на правителството на Москва, се оказва част от разпродадените през периода 2005-2008 г. общо 873 215 кв.м държавни гори с променен статут. Част от тях са преминали в частни ръце на цени под 2 лв. за кв.м. В края на м.г. руски сенатори коментираха публично идеята СОК "Камчия" да бъде превърнат в "културно-хуманитарна площадка" за прокарване на интересите на страната в Европа.

Това стана, след като руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Съветът за национална сигурност на Русия ще обсъди "в присъствието на президента Владимир Путин" прехвърлянето на собствеността на почивния комплекс, тъй като ситуацията около него "деградирала" и имало дори проблеми със собствеността му. Според мерките за справяне с тях, изготвени от руското МВнР, кметството на Москва може да прехвърли на правителството собствеността върху базата в курорта Камчия, а издръжката му да се поеме от държавния бюджет на Русия.

"През юни (м.г., бел. ред.) били определени и срокове за това, "но бюрократичната машина работи бавно", е казал Лавров. Припомняме, че строителната фирма "Универсал строй консулт" на Георги Ганджов, Петър Парашкански и Чавдар Узунов изгрази лагера Радуга и почти всички обекти в "СОК Камчия".

6 коментара
Коментирай
05.02.2020 22:24 | Вовка
Правителството на Москва???? Има ли поне един нормален в тази редакция?
05.02.2020 22:25 | Градевецо
И да преписват не могат. Струма - стършел.
05.02.2020 22:44 | Ехо
Ще редактираме ли, така е като не си написал цял ден нищо смислено, ти остава да злобееш и да търсиш под вола теле
06.02.2020 08:08 | Градевецо
Не приемате критика, нали аматьорчета-списвачи?
06.02.2020 08:11 | ТОНИ ШАТЕВ
ОТ КОГА, КОГАТО ПОКАЖЕШ НА НЯКОЙ, ЧЕ ГРЕШИ СЕ НАРИЧА ЗЛОБЕЕНЕ?
06.02.2020 10:23 | Гражданин
Не се ли планираше тази база да се превърне в разузнавателна станция на руските военни???
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар