Започват да изплащат помощта към бизнеса за тока от понеделник
12 ноември 2021 16:04 Mobile watches 6626 прочита Mobile comments 1 коментар

Европейската комисия не счита помощта от 110 лева на мгвт/ч за държавна помощ, защото се прилага на всички по равно. От понеделник ще има извършвания на реални плащания към търговците и оттам би трябвало да има приспадания към крайните клиенти, за да се възползват реално от помощта. Парите са осигурени на 100%..Това заяви министърът на енергетиката Андрей Живков на брифинг във връзка с помощите на небитови потребители на пазара на електроенергия.

Причината за забавянето е чакането на становището на Европейската комисия дали това представлява държавна помощ или не.

С 23 фирми доставчици сме подписали договори, които обхващат 70% от играчите на българския пазар, които отговарят на условията за получаване на тази помощ, предаде dariknews.bg. Компенсацията ще бъде отразена за сметките през месец ноември, които ще излязат в началото на декември.

Клиентите могат да следят това дали техният търговец е подписал договор, с което да си изискат помощта. Списъкът ще се актуализира ежедневно на сайта на Министерството на енергетиката. Парите са налични, а компенсациите са в ход. Тези, които са получили вече фактурите си, ще получат компенсациите си накуп в началото на декември, увери Живков.

Около 75-80% от фирмите вече са получили фактурите си за ноември, тъй като вече се намираме в средата на месеца, разясни енергийният министър.

Друга основна задача е да се подготвят конкурси за постоянни членове на борда на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

По думите му, част от предложенията на Министерството на енергетиката е заздравяването на всички финансови дружества в групата на БЕХ.

1 коментар
Коментирай
13.11.2021 09:36 | Чука
Тоя глупак защо ще чака до неделя? Напрао да започне да ги раздава още в неделя, на изборите пред урните. Та да може още повече баламурници да им се вържат на тия българофоби!
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар