Снимка: Shutterstok
4 грипни щама ще ни атакуват през зимата, сега е моментът за ваксина
10 септември 2019 10:28 Mobile watches 2237 прочита Mobile comments 1 коментар

"Първите ваксини против грип вече са у нас. Всеки трябва да се замисли че грипът ще дойде пред декември и януари и сега е време за поставяне на ваксините, защото на организма му трябва време за да изгради имунна защита", заяви д-р Гергана Николова от УС на Българския лекарски съюз тази сутрин по bTV.

По думите й четири щама на грипа най-вероятно ще дойдат през зимата - "Бризбейн", "Канзас", "Колорадо" и "Пукет".

"Всяка година снегът ни изненадва, така е и с грипа, когато всички около нас са се разболели, тогава се сещаме", отбеляза д-р Николова и посочи, че в нейната практика няма пациенти, които да са си поставили ваксина и да са се разболели тежко от грип.

За хората с хронични заболявания грипът крие сериозни рискове, категорична беше лекарката.

За възрастните над 65 години пък трябва да бъде осигурена безплатна противогрипна ваксина, но има поставен лимит в Националната програма за превенция на грипа тя да обхване само 10% от това население.

"По какъв критерий ще изберем кой ще бъде имунизиран, билетчета ли ще търкат пенсионерите, ще награждаваме като "Топлофикация" заслужилите ли - това е в рамките на шегата, но тези 10% са реални и останалите 90% с право ще кажат: ама защо сложихте на г-жа Иванова, а на мен не? Нека да има ясни медицински стандарти и критерии", призова д-р Николова МЗ и Здравната каса.

източник: dnes.dir.bg

1 коментар
Коментирай
10.09.2019 13:33 | в никой случай
15 годи не бях си правила ваксина и не бях боледувала от грип. Но тъй като съм вече на 60 и с разни болежки реших преди 2 години да си направя. Такъв тежък грип изкарах в разгара на епидемията, че едва оживях. После чух че и с други мои познати се е случило същото. Уж казват, че ваксината не може да те защити 100%, но ако се разболееш ще го изкараш по-леко. Да ама не! Защо да си правя ваксина щом съм вече така изпатила?
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар