Кадър: bTV
9000 отпаднали ученици вече отново са в класната стая
08 ноември 2018 10:04 Mobile watches 1834 прочита Mobile comments 0 коментара

40 хиляди деца са извън системата на образованието. Други 87 хиляди са в чужбина. Въпреки стряскащите числа обаче, властта се похвали с работещ механизъм за задържане на учениците в клас.

От началото на учебната година досега мобилни екипи от социални работници, учители и полицаи са обиколили домовете на рисковите деца и са успели да върнат отново в класната стая 9000 отпаднали ученици.

Отделно, още 10 000 доброволно са се записали за първи път на училище.

Една от строгите мерки срещу отпадането на учениците е спирането на социални помощи при повече от 5 отсъствия - вече са спрени 55 хиляди месечни помощи на стойност над 2 милиона лева. Предстои да бъдат спрени още толкова.

В училище „Христо Ботев“ в Бургас е сформирана изцяло нова паралелка от 13- и 15-годишни първокласници.

Дафинка е на 13 години, но до сега не е ходила на училище. „Майка ми болна беше, аз гледах децата, сестра ми Бонка и не мога да идвам на училище. Знам буквите „А, б, р, ф“, казва Дафинка.

Момичето е обратно в класната стая след като мобилните екипи посетили дома й.

Освен с обхождане по адресите, механизмът предвижда и глоби за семействата, които не изпращат децата си на училище.

„Когато убеждението е недостатъчно, идва място на репресията! И трябва да го кажем в прав текст! Повечето не идват заради нежелание. И този проблем трябва да бъде посрещнат челно! „, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Целта на механизма е преждевременно отпадналите ученици да бъдат под 11%. Сега те са близо 13 на сто. Сред доброволно записаните за първи път ученици има и 7 души на по 19-годишна възраст.

източник: btvnovinite.bg

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар