Снимка: БТА
Акад. Георги Марков: С каква наглост Скопие провокира с общо честване на Гоце Делчев
12 юни 2019 10:01 Mobile watches 2601 прочита Mobile comments 4 коментара

Чудя се как в Скопие могат с такава наглост да предлагат черната дата 7 октомври 1946 г. за общо честване на паметта на Гоце Делчев. Това каза историкът акад. Георги Марков пред "Фокус" във връзка със застоя в работата на Междуведомствената комисия между България и Северна Македония, която трябва да изчисти историческите и образователните въпроси между двете страни заради споровете около живота и делото на Гоце Делчев.

Според него това е провокация от македонска страна. "Не може те да се подиграват с нас, предлагайки датата 7 октомври 1946 г., когато костите на Гоце Делчев бяха предадени на скопските титовисти от Георги Димитров и управляващата комунистическа партия. Това е една гавра. Заветът е костите на Гоце Делчев да бъдат погребани в свободна Македония. Македония не беше свободна нито след Първата, нито след Втората световна война", каза акад. Марков. Според него кражбата на българска история се прави от югозападната ни съседка от времето на Тито. "Казват на черното - бяло", допълни акад. Марков.

Според него трябва да се заяви, че историята е такава, каквато е. "Не могат да върнат времето и българската история да я направят македонска. Те издадоха сборника на братя Миладинови от 1862 г. "Български народни песни" със заглавие "Македонски народни песни". Там имаме народни песни от Самоков, Панагюрище, Охрид, Кукуш и за Крали Марко. Как може 150 години по-късно да издаваш фалшифицирано издание, за да ги направиш братята от Струга македонци. Те са си българи и събират български народни песни. Няма как да предадем братя Миладинови, Гоце Делчев. Дори посягат на Тодор Александров. Само на Иван Михайлов не са посегнали още", посочи още историкът.

Припомняме, че много остро изказване по темата направи и военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов.

източник: dnes.dir.bg

4 коментара
Коментирай
12.06.2019 12:02 | Злобил
Господин Академик, чест и почитания. Но Вие мислите като учен. Вероятността това честване да се случи е голяма - достатъчно е едно телефонно обаждане от където трябва до когото трябва. Няма за една дата да рискуваме геополитиката и геостратегията на тъй важния регион за големия брат. Нали.
12.06.2019 17:49 | червенушко
Георги Димитров е най гнусния родоизменник в българската история.
12.06.2019 18:48 | ХАСАН
АЗ СЪМ ТУРЧИН, ЖИВЕЕЩ В БЪЛГАРИЯ И ПОСТОЯННО СЕ ВЪЗМУЩАВАМ, МАКЕДОНЦИТЕ НАНАСЯТ УДАР СЛЕД УДАР НАНА МИЛАТА МИ РОДИНА - БЪЛГАРИЯ И ПОНЯКОГА ЗАЩОТО МНОГО СЕ ЯДОСВАМ КАЗВАМ - НЕКА, НИЕ СИ ГО ЗАСЛУЖАВАМЕ, ЗАЩОТО НИЕ ВИНАГИ ЛИЖЕМ ГЪ..... ЗА НА ТАЗИ "ДЪРЖАВА". НИЕ БЯХМЕ ПЪРВИ КОИТО Я ПРИЗНАХМЕ ЗА ТАКАВА, НИЕ БЯХМЕ ПЪРВИ, КОИТО ПОДАРИХМЕ ТАНКОВЕ ЗА ВЪОРЪЖЕНИЕТО Ѝ, НИЕ ПРИЗНАХМЕ ЦЪРКВАТА ИМ, НИЕ ТРЪГНАХМЕ С ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ОБЩО ПРАЗНУВАНЕ .....ВСЕ НИЕ ГИ ПОДКРЕПЯМЕ И СЕ СЪГЛАСЯВАМЕ, А ТЕ ПОСТОЯННО СИ ГОНЯТ ИНТЕРЕСА И МН ЧЕСТО ДАЖЕ СА НАГЛИ - НО НЕКА, ЗАСЛУЖАВАМЕ СИ ГО, ВМЕСТО ДА СЕ УЧИМ ОТ ГЪРЦИТЕ!
09.09.2019 23:20 | GStojanov
Нам обаче не е позволено да бъдем несправедливи към паметта на великия македонски син и затова тук именно, все пак, сме длъжни да отбележим, че Гоце в едно свое писмо бе писал: „Така ли няма кой да напише поне една книга на македонски? " Това възклицание на Гоце показва, че. ако той бе останал жив, не би останал в никой случаи равнодушен към факта, че днес в Македония има маса книги и не само поетични и публицистични, писани именно на македонски език, който вече се оформи в значителна степен и все повече се дооформява и усъвършенствува именно като нов литературен македонски език. Лириката на Рацин, на Неделковски и особено на Венко Марковски и на редица още талантливи македонски поети, прекрасните списания и много още други работи, излизащи с нарастващо темпо, великолепните драматически произведения, играни е огромен успех от Скопския народен театър, от чието майсторство и ние тук, в столицата на братска България, имахме недавна случай да се възхитим, и то не само от играта на артистит
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар