България ще продължи да прилага ваксината на AstraZeneca
08 април 2021 00:38 Mobile watches 1561 прочита Mobile comments 2 коментара

Страната ни ще продължи да прилага ваксината на AstraZeneca, но при жени под 60 години това ще става с повишено внимание. Това бе решено на извънредното заседание на Ваксинационния щаб, предаде novini.bg.

„Анализирани са данни за много редки нежелани реакции, при които се наблюдават тромбози и кървене. Става въпрос за 62 случая при 25 милиона поставени ваксини в ЕС”, заяви Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарствата.

Той увери, че ще се извърши допълнителен анализ.

"Комитетът за лекарствена безопасност към ЕМА потвърждава информацията, че съотношението полза - риск е положително", посочи Кирилов след извънредно заседание, свикано от здравния министър Костадин Ангелов. 

"След средата на април ще стартира поставянето на втората доза при лицата, на които е поставена първа доза. Решението на Ваксинационния щаб е да се съобрази с препоръките на ЕМА, направени на базата на задълбочен анализ", заяви директорът на Агенцията по лекарствата. 
 

По думите му жени под 60 години у нас ще бъдат обстойно разпитвани преди ваксинация дали употребяват хормонални контрацептиви, пушачи ли са, страдат ли от затлъстяване или хипертония.

2 коментара
Коментирай
08.04.2021 01:53 | яна
Случаите на починали в Европа от тази ваксина вече са 169, а не 62
08.04.2021 10:33 | Доктор Хаус
Герберастите ще продължат да убиват народа си.
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар