Днес ще стане ясна присъдата за атентата в Сарафово
21 септември 2020 07:00 Mobile watches 1131 прочита Mobile comments 0 коментара

  От 10. 30 ч. 3-ти състав на Специализирания наказателен съд ще разгледа делото срещу Мелиад Фарах, Хасан Ел Хадж Хасан за тероризъм. 

 
Припомняме, че миналата седмица прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за атентаторите. 

Събраните писмени, гласни и веществени доказателства сочат по категоричен и несъмнен начин, че Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж са авторите на организирания терористичен акт срещу израелски туристи на българска територия, пледира прокуратурата. 

Налице са доказателства, че двамата подсъдими, както и атентаторът с френско и ливанско гражданство Мохамад ел Хюсеини, са имали връзка с шиитската групировка Хизбула. 

News. bg припомня, че в атентата бяха убити 7 души: 1 българин - шофьора на автобуса Мустафа Кьосов на 36 години семеен с 11 годишно дете от село Юруково, 5 израелски туристи от Ришон ле Цион, Петах Тиква, Акра и атентатора, ранени са 35 души, 4 много тежко, 18 тежко и останалите леко ранени. 

Една по-леко ранените бе българка - служителка на туристическата фирма "Ортана", посрещаща израелците. Освен 3-мата най-тежко ранени израелци всички останали 32 са върнати незабавно в Израел със специален израелски самолет без да са надлежно разпитани от българските власти. 

Подсъдими задочно са двама ливански граждани - Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които вече пета година се издирват с червена бюлетина на "Интерпол". И до сега няма напредък по издирването им. Те са привлечени задочно в наказателния процес и са обвинени като помагачи на самовзривилия се Мохамед Хасан ел Хюсейни. 

Въпреки усилията на Интерпол, Европол, всички западни разузнавателни служби и на израелските спецструктури и до днес те не могат да бъдат доставени на бъ/ news. bg 

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар