Гешев поиска сваляне на имунитета на Бойко Борисов
03 юни 2023 10:54 Mobile watches 4151 прочита Mobile comments 0 коментара

Иван Гешев е внесъл в парламента искане за сваляне на имунитета на Бойко Борисов, съобщиха от прокуратурата.

Миналата седмица прокуратурата предложи на главния прокурор да внесе това искане заради досъдебното производство по случая "Барселонагейт". От държавното обвинение съобщиха, че са събрани доказателства за извършено престъпление по чл. 253 от НК - пране на пари.

В мотивите на днешното искане се посочва, че е необходимо да бъдат извършени действия по разследването във връзка с "Барселонагейт", включително и привличане на Бойко Борисов в качеството на обвиняем. Тъй като той е действащ народен представител, това не може да стане без парламентът да глакува свалянето на имунитета му.

"Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народен представител и бивш министър-председател Б.Б. по предложение на Софийската градска прокуратура,.

В предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че по делото е необходимо да бъдат извършени действия по разследването, включително и привличане в качеството на обвиняем, които са с характер да засегнат правната сфера на народния представител.

С решение на ЦИК от 08.04.2023 г. Б.Б. е обявен за народен представител и след полагане на клетва на 12.04.2023 г. се явява лице с имунитет.

Съгласно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 136, ал.3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Б.Б"./бнт.бг

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар