Христо Иванов: Ако някой си позволи управление на промяната без нас - ще му се стъжни животът! 
20 септември 2020 06:46 Mobile watches 3738 прочита Mobile comments 1 коментар

 

"Демократична България" няма да позволи съставянето на следващо правителство без тяхно участие. Това заяви съпредседателят на обединението Христо Иванов. 

От доста време се коментира, че "Демократична България" може да си партнира с БСП и партията на Слави Трифонов, но в последните дни се появиха варианти за съставянето на кабинет с евентуалното участие на Цветан Цветанов и т. нар. "Отровно трио", което също се готви да участва на изборите. Цветанов сам посочи за партньор "Демократична България", но в либералната коалиция не виждат вариант, в който да работят с него. 

При друга конфигурация, "Демократична България" може и да остане извън управлението, което не се нрави на лидерите му. 


"Ние сме извън парламента и предизвикахме най-голямата му криза. Представете си какво ще стане в Народното събрание, ако някой си позволи да прави управление на промяната без наше участие - ще му се стъжни животът", заяви Иванов. 

Той съобщи, че не иска да става премиер. За сметка на това политическата сила имала няколко варианта, които може да предложи за поста. Той уточни, че може да излъчи както политическа фигура, така и експертна. 

По думите му "Демократична България" е готова да управлява, но с поведението си извън парламента е показала, че може да бъде и изключително ефективна опозиция. Като пример той даде протестите, които започнаха след акцията му при летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

Той изрази надежда през декември да има предсрочни избори, но според него премиерът Бойко Борисов трудно би си дал оставката. Иванов постави и две основни цели при формирането на евентуално служебно правителство от президента Румен Радев - да организира честни избори да не взима никакви външнополитически решения. Съпредседателят не се нае да предположи какви управленски формации могат да се съставят след изборите. 

"Не знаем с каква програма и хора ще се появи и излезе от мълчанието си Слави Трифонов. Не знаем как ще изглежда БСП след вътрешната им гражданска война. Има две ясни формации, които са и напълно противоположни. Това са "Демократична България" и ДПС. Всичко останало е във форма на метаморфоза или тепърва ще възникват", каза още Христо Иванов. 

Той коментира и новия външен дълг в размер на 5 млрд. лева. Според него той трябва да се пази за резерв, а не да се харчи. "Борисов, Пеевски и Доган не трябва да опапат и тези пари. Досега поне харчихме спестени пари", добави Иванов. 

1 коментар
Коментирай
20.09.2020 18:32 | Стефанов Ъф.
Имам подозрението, че ще има дежа вю. В началото на прехода властта си я менкаха лявото и дясното на БКП. Ако се случи, което Иванов казва, ще е менкане на властта между лявото и дясното на мафията... Ама добре звучи, нали?
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар