: Reuters
Мигрантите от кораба "Акуариус" пристигат в Испания
17.06.2018 10:24 Mobile watches 2660 прочита Mobile comments 0 коментара
Те прекараха 9 дни в морето

Общо 629 спасени в морето мигранти пристигат днес в испанското пристанище Валенсия след девет дни в морето, но въпросът за европейския подход към имиграцията остава открит, предаде Ройтерс.

Испания се притече на помощ на мигрантите, предимно от Субсахарска Африка, след като Италия и Малта отказаха да му позволят да пусне котва в техни пристанища. Италианското правителство използва кораба, за да покаже антиимигрантската си позиция, а наскоро встъпилият в длъжност испански премиер Педро Санчес демонстрира по-либерално отношение.

Проблемите около кораба подчертаха липсата на единна позиция на ЕС за справянето с потоците от хора, бягащи от бедността и конфликтите.

"Хората идват в Европа, търсейки европейски ценности, солидарност и подкрепа", заяви вчера генералният секретар на Червения кръст Елхаджи ас Си на пресконференция във Валенсия. "Всичко друго е предателство към самата Европа", добави той.

Екип от 2320 души очакват във Валенсия "Акуариус" и двата италиански кораба, които поделиха пътуващите в него, за да направят пътуването по-безопасно.

Антимигрантските настроения в Италия се засилиха, след като над 600 000 души пристигнаха в страната за последните пет години.

източник: btvnovinite.bg

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката