Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos
Пациенти могат да подават сигнали за липсващи медикаменти у нас на нов сайт
10 септември 2019 10:37 Mobile watches 2100 прочита Mobile comments 1 коментар

Сигнали за липсващи лекарства в българските аптеки вече могат да подават пациенти на новия сайт в интернет - moeto-lekarstvo.com, съобщи в Националния пресклуб на БТА Ваня Добрева - председател на сдружението "Хипофиза", и председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване.

Сайт е създаден от Сдружението за развитие на българското здравеопазване, което ще изпраща получените сигнали за липсващите лекарства до Изпълнителната агенция по лекарствата. Сигналите за липсващите лекарства може да се подават и анонимно от пациентите. При липса на дадено лекарство е добре да се изчака 24 часа, тъй като е нормално в дадената аптека да я няма цялата наличност от лекарства и е необходимо определено време, за да се достави лекарството, обясни Ваня Добрева.

Тя уточни, че лекарствата, за които пациентите може да подават сигнали на новия сайт, са само тези от позитивния лекарствен списък. Това са лекарствата за домашно лечение и пациентите може да ги купят от аптеките, обясни Добрева. Тя каза, че като пациентска организация, ежедневно получават сигнали от пациенти, че в аптеките липсват определени лекарства.

Създаването на новия сайт е честна и прозрачна инициатива, която трябва да бъде подкрепена от обществото, заяви Пенка Георгиева от пациентските организации "Заедно с теб". Тя каза, че и към техните пациентски организации постъпват сигнали за липсващи лекарства и "пациентите изразяват съмнение, че голяма част от тях са предмет на паралелен износ". Много е рисково, че пациенти си купуват липсващи лекарства от хора - от интернет, без да знаят при какви условия те са съхранявани, коментира Георгиева.

Марияна Александрова от сдружението "Диабет, предиабет и метаболитен синдром" каза, че най-често у нас липсват инсулини и инкретини /лекарства за диабет тип 2, които са най-иновативните, но и най-скъпите/.

източник: dnes.dir.bg

1 коментар
Коментирай
10.09.2019 13:26 | 00
А къде да подаваме сигнали за изчезващи медикаменти за хронични заболявания, които се приемат с години ежемесечно и се заменят с доста по-скъпи произведени от други фирми със същия състав. Това си е задкулистна война на фармацевтите за продажба на по-скъпи лекарства, което им носи и повече печалба. Аман от печалбари в тая изстрадала стлана . И с живота и здравето на хората се злоупотребява, а държавата като регулатор и контрол я няма никаква
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар