: bTV
Под звуците на протестни викове, светът приветства новото име на Македония (ОБЗОР)
19.06.2018 09:31 Mobile watches 2597 прочита Mobile comments 0 коментара
Постигнатият компромис отваря пътя на страната към евроатлантическата интеграция, но докато договорът не бъде ратифициран, официалното име ще е с абревиатурата БЮРМ (Бивша Югославска Република Македония)

Целият свят приветства единодушно договора за новото име на югозападната ни съседка. Въпреки протестите на националисти в Атина заради близостта на новото име с наименованието на три гръцки провинции, бившата югославска република вече ще се казва Република Северна Македония или накратко Северна Македония.

Постигнатият компромис отваря пътя на страната към евроатлантическата интеграция, но докато договорът не бъде ратифициран, официалното име ще е с абревиатурата БЮРМ (Бивша Югославска Република Македония).

Какви са реакциите?

Част от жителите на Солун приемат развръзката на дългогодишния спор, а други я определят като национално предателство.

Според журналиста Филиос Стангос има един важен детайл, който дразни сънародниците му.

„В споразумението е записано, че ние трябва да уважаваме идентичността на нашите съседи, жителите на Северна Македония. Те могат да се наричат македонци и да използват македонския език”, посочва Стангос.

Финалната дума ще е на гръцкия парламент – ако там коалиционният партньор „Независими гърци” откаже подкрепа за Алексис Ципрас, плановете му ще претърпят крах, твърдят политолози.

„Споразумението може да бъде ратифицирано от гръцкия парламент чак когато нашите съседи направят нужния референдум за името и след това конституционни промени”, смята проф. „Сотирис Сърбос, политолог и преподавател.

Бурните страсти от неделя показват, че не е изключено и да се стигне до предсрочни избори, а протести срещу името се очакват и в следващите месеци в Гърция.

Какво е записано в договора?

Текстовете в договора, подписан в неделя край Преспанското езеро, задължават македонците да се откажат от тезата, че произтичат от античното македонско царство, управлявано от Александър Македонски.

В документа има изискване Скопие да не използва повече звездата от Вергина – артефакт, свързан с бащата на Александър Велики, Филип II Македонски. В продължение на три години звездата с шестнайсет лъча беше част от националния флаг на Македония.

В момента македонското знаме представлява стилизирано слънце с осем лъча, но туристическата индустрия все още използва звездата на Вергина под различни форми.

За да се официализира новото име на Република Северна Македония, трябва да се добави английската буква N в регистрационните номера на автомобилите и кодът да бъде NMK.

Също така Атина и Скопие са се споразумели, че тълкуват думите „Македония” и „македонски” различно.

В условията на улични протести предстои договорът да бъде ратифициран от македонския парламент и подписан от президента.

Гърция за първи път от 27 години официално се ангажира да не блокира Македония за членство в Европейския съюз и НАТО.

източник: btvnovinite.bg

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката