Предлагат въвеждането на задължителна здравна застраховка
12.09.2018 09:43 Mobile watches 1764 прочита Mobile comments 3 коментара

Въвеждане на задължителна здравна застраховка. Това предвиждат промени в здравноосигурителния модел у нас, подготвени от Mинистерството на здравеопазването. Документът все още не е официално публикуван.. Осигуровката от 8%, която сега отива в Здравната каса, ще се запази, но се въвежда допълнителна, която ще е задължителна и ще отива в застрахователите. Касата ще плаща лечението до определена сума, всичко над нея ще се поема от съответния застраховател.

Здравният министър преговаря с представителите на различни организации в опит да ги убеди в идеите си. Най-общо казано, предлага се освен вноската за здраве, която правим сега, да има и още една. Тя ще отива в застрахователните.

Размерът ѝ няма да зависи от дохода ни, а ще се определя спрямо възрастта, пола и региона, пише в документа. Експерти казват, че идеята парите за здраве да не се управляват само от Касата е добра, но така разписана, поражда твърде много въпросителни и е спорно дали може да заработи, още повече пък успешно.

Здравното министерство е направило примерни сметки, които показват, че вноската за застраховката ще е около 12 лева на месец. Изчисленията обаче са направени на база цените на клиничните пътеки, по които лекуват болниците. Не са взети предвид разходите за лекарства например. Реалният размер на вноската ще се определи от застрахователя, който няма да има право да отказва задължителна застраховка. С предложените промени се въвежда т. нар. „критична линия” – сумата, до която Касата и пациентът ще си поделят плащането, а над нея ще плаща изцяло застрахователят.

Прочети повече В примерните сметки за „критична линия” се посочват 700 лв. – ако лечението е до тази сума, 85 на сто от нея ще плати Касата, 15 на сто – пациентът. Ако лечението е по-скъпо, всичко над нея ще се поема от застрахователя. Ако пациентът е ползвал някакви екстри, ще плаща за тях кеш или за сметка на нарочна доброволна застраховка. Засега остават много въпроси без отговор, например кой ще сключва задължителните застраховки за хората, които сега държавата осигурява, като децата и пенсионерите например.

Експертите казват, че така разписана, идеята на практика означава, че Касата ще плаща евтиното лечение, а скъпоструващото ще е изцяло за сметка на застрахователите. Специалистите са критични и за това, че липсват разчети за риска и за резервите, които трябва да формират дружествата и за това как ще се случи тази промяна. Очаква се днес здравният министър да запознае кабинета с идеите си по време на заседанието на Министерския съвет, а по план те трябва да заработят от 2020 г., пише actualno.com.

С. Петров

3 коментара
Коментирай
12.09.2018 13:03 | тамерланд
НАВРЕМЕТО БОЙКО И ДЯНКОВ ОТКРАДНАХА 1МЛРД И 400МЛ ЛЕВА ОТ ЗДРАВНАТА КАСА СЕГА Е СЪЩОТО
12.09.2018 14:54 | Баба
предлагам да поканят " Олимпик" да поеме здравното застраховане.
12.09.2018 17:02 | Дядо
Ще се наложи да плащаме още пари за здраве, защото циганите у нас се лекуват с нашите пари, плодят се като плазмодии и пак ние плащаме за ражданията им. С нашите пари им плащат и помощи... живеят от години като паразити на гърба на работещите у нас, които стават все по-малко и трябва да плащат още за да имаме лекари и болници
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката