: btvnovinite.bg
Предложение: Данъчните облекчения за отглеждане на деца да се разпределят между родителите
7.09.2018 09:14 Mobile watches 1890 прочита Mobile comments 0 коментара
В момента само единият родител има право да ги взима

Данъчните облекчения за отглеждане на деца да може да се разпределят между двамата родители. Това предлага финансовото министерство за догодина.

В момента само единият родител има право да ги взима, а другият трябва да подава декларация че няма да се възползва.

Това, че облекченията ще може да се разпределят между родителите ще подпомогне най-вече семействата, които отглеждат деца с увреждания.

В момента, ако доходът на майката например не е достатъчен, за да се извадят от него 2000 лева, то и възстановеният налог не може да достигне максималните 200.

Така тя ще получи 160 например - останалите 40 лева няма как да ги вземе бащата. От догодина това ще е възможно.

Освен това от 2019 г. вече няма да е нужно родителят, който не ползва облекчението за отглеждане на деца да подава отделно декларация за отказ. През настоящата година са 39 200 майки, например, са подали заявление за тази отстъпка, а още 39 200 бащи са попълвали отделен документ, че няма да вземат те парите.

В семейството на Наталия Атанасова тя е тази, която ползва отстъпката за отглеждане на дете. Бащата на дъщеря й всяка година декларира, че няма да го прави. „По-добрият вариант е да няма бумащина и да е лесно за нас и да не ходим да питаме”, коментира тя.

Декларацията за отказ в момента гарантира, че вторият родител няма да злоупотреби. След отпадането на тази необходимост от НАП обаче предупреждават, че ще правят проверки и ще засичат.

И още една важна стъпка, но след още една година - традиционното попълване и пресмятане на декларациите ще отиде в миналото. Предвижда се данъчните да получават информация за всички наши доходи и да ни изпращат готова и попълнена декларация с точни сметки колко имаме да даваме или да взимаме от държавата.

„Да могат те само да потвърдят дали това е вярно. Дали не получават още някакъв доход от наем от други физически лица, например, да допопълнят или ако са подавали нещо в течение на годината”, посочи говорителят на НАП Росен Иванов.

Наталия е доволна, че вече няма да й се налага да прави изчисления.

източник: btvnovinite.bg

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката