Разпитваният Юрий Борисов: Искаха ми информация за Леонид Решетников
10 септември 2019 10:34 Mobile watches 2433 прочита Mobile comments 4 коментара

"Не съм се поставял в услуга на ничия организация, още по-малко като шпионин", категоричен е бившият главен редактор на вестник "Дума" Юрий Борисов, който бе разпитван около четири часа вчера по разследване за шпионаж.

По думите му организацията е следена отдавна, а по време на самият разпит той заявил, че е готов да съдейства напълно.

"Не съм се поставял в условия на лични организации, още по-малко като шпионин, даже заявих че съм готов да съдействам напълно в борбата с народните врагове. Нашата организация е следена доста отдавна, имаме информация, включително и от мои близки, че организацията е следена отдавна. Опитват се да й вменяват работа в полза на Русия. Това е сплашване", категоричен е Юрий Борисов.

За ареста съобщи неговата съпруга. Според документ за претърсване, разследването е за шпионаж в полза на друга държава или организация.

От официалното съобщение на прокуратурата става ясно, че Юрий Борисов е бил разпитан в качеството му на свидетел. Пуснат е без обвинение.

Юрий Борисов е част от ръководството на Национално движение "Русофили" в ролята на негов секретар и бивш депутат от БСП. Разследващите обискират дома му вчера рано сутринта.

"Това е сплашване - няма да се занимавате с русофилска дейност, няма да пишете срещу външната политика на България. Аз съм активен в писането. Нашата организация е следена от доста отдавна, имаме информация", казва пред bTV Борисов.

Що се отнася до финансирането на движение "Русофили", секретарят му заявява, че то става чрез дарения.

Познавате ли руски граждани, по какъв повод ги познавате? Главно се въртяха нещата около финансирането на организацията, много често се опитаха да изкопчат информация за ген. Леонид Решетников, с който аз бих казал, че съм в приятелски отношения, въпреки че отдавна не съм се чувал с него. Постоянно искаха да внушат, тикаха ме към това, че той иска да влияе на политиката в България, че той се интересува от българската политика. Десет пъти ме попитаха дали ние като русофили работим за някого или се намесваме в политиката.

От определението за обиск в дома на Борисов, с което телевизията разполага, задържането е във връзка с дело, образувано на 3 юли тази година по чл. 105 от Наказателния кодекс. Според него, който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

"Не съм се поставял в услуга на ничия организация, още по-малко като шпионин", категоричен е Борисов.

"Постоянно се опитваха да изкопчат информация за генерал Леонид Решетников, с който аз съм в приятелски взаимоотношения, с него. Тикаха ме към това, че той иска да влияе на политиката в България. 10 пъти ме попитаха дали ние, като русофили, работим за някого в политиката", разказва секретарят на движение "Русофили".

По думите му, последният му разговор с Решетников е бил на тема православие и се е състоял преди повече от година. А що се отнася до политическата обвързаност на "Русофили", той отбелязва, че в ръководството на движението има членове на "Атака", ГЕРБ, СДС и БСП.

Самият генерал Леонид Решетников, който е бивш началник на Информационно-аналитичния отдел на Службата за външно разузнаване на Русия беше изненадан от новината за разследването.

"Това е много неочаквано, за пръв път чувам това за Борисов - шпионаж. Не вярвам. Нямам коментар, не е свързано с "Русофили". Две години не съм го виждал", казва генералът.

Решетников има близки контакти с движение русофили, а наскоро беше забъркан и в скандал с твърдения, че се меси в изборите в България. Темата коментира и руският посланик у нас Анатолий Макаров.

"Не знам кой кого е арестувал. Кого са арестували, трябва да питате прокуратурата", заяви руският дипломат.

А работите ли за някого в политиката?

Не, ние не можем. За това, защото в ръководството на "Русофили" имаме хора от "Атака", от ГЕРБ, от СДС и от БСП. Няма как политически да работим за някого. Зам.-председател на организацията е Галина Стоянова, кмет на Казанлък, зам.-председател е и депутатът проф. Станислав Станилов. Няма как да се случи това. Няма как да работим. А и да работим политически, това не е престъпление, но не е такъв случая.

От къде се финансира вашата организация?

Нашата организация се финансира от дарения. И това го обясних няколко пъти - ние имахме един проект за издаване на учебници и помагала за детски градини по руски език. Там имаше скромно финансиране от руска държавна структура - "Россътрудничество", което тя върши из цял свят.

Ако се бях ориентирал към нещо, което се подкрепя от "Америка за България" щях да бъде много добре. Между другото им казах, че има смекчаващо вината обстоятелство , защото съм почетен гражданин на два американски щата - на Небраска и на Тексас.

И те как реагираха на това нещо?

Ми засмяха се, нещо не го взеха много на сериозно.

А с какво информация разполага движение "Русофили"?

С никаква информация не разполагаме. Ние разполагаме с информация за себе си. Питаха ни "Идва ли ли са пари от там и изнасяли ли сте информация за тях?". Даже един от разпитващите се засмя и каза: "Ми то и информацията за цената на динята също е информация, конкретно ще го попитаме ли за нещо?".

В специализираната прокуратура вчера бяха привикани и други членове на движение "Русофили", сред които Ваня Добрева. Тя е разпитана и освободена.

"Аз лично вярвам в невинността на Борисов и смятам, че това е начало на тежка политическа репресия и искрено се надявам след 27 октомври този удар да приключи с края на изборния ден", казва Добрева.

Появи се неофициална информация за задържането за 24 часа и на председателя "Русофили" Николай Малинов. През целия ден телефонът му беше изключен, днес той не се яви в студиото на телевизията. А от прокуратурата обявиха, че "към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица".

Очаква се днес Специализираната прокуратура, ДАНС и МВР да дадат повече информация по разследването за шпионаж, което водят от началото на юли.

Коментарите:

Заформя се някакъв изключително от една страна абсурден, а от друга страна - опасен скандал, защото обществото не може да бъде карано да знае всички юридически подробности, кой член точно какво означава - това каза Петър Волгин в Сутрешния блок на БНТ. Той и Румяна Коларова коментираха темата за разследването за шпионаж, което води специализираната прокуратура.

Петър Волгин: В обществото се насажда впечатление, че всеки, който харесва Русия, всеки който по една или друга причина изпитва симпатия към тази държава, рискува да попадне под ударите на закона, без значение дали харесва Путин, Достоевски, Чайковски, Константин Хабенски, няма значение - щом си русофил във всичкото измерение на тази дума, значи ти можеш да попаднеш под ударите на закона.

Румяна Коларова: Когато става дума за намесата на Русия в държавния суверенитет на една група държави, например, прибалтийските държави, знаете, че там публичното отвоюване на националния суверенитет мина през серия от такъв тип шпионски скандали. Разбира се там имаше и присъди, не знам тук каква е ситуацията, не съм компетентна, пък и не мисля, че на този етап някой може публично да бъде компетентен по въпроса, но искам да подчертая, че ако трябва да групираме държавите от т.нар. подсъветско пространство, Централна и Източна Европа, България стои много близо до Прибалтийските републики.

Според Велислава Дърева, която коментира пред bTV случая, това е откровена репресия.

По думите на Велислава Дърева в сдружението "Русофили" е гражданска организация, в нея членуват хора от всички политически партии. "Вчера празнувахме победата над фашизма, а в същия момент се оказа, че фашизмът се е завърнал в България", коментира още Велислава Дърева.

Според нея това е откровена репресия срещу една гражданска организация. "Да извършиш това безобразие на връх 9 септември, трябва да си или много глупав, или да си много нагъл. Това предизвика истински шок в журналистическата колегия", каза още Велислава Дърева.

източник: dnes.dir.bg

4 коментара
Коментирай
10.09.2019 18:39 | Стефанов
Явно са избрали България за главна ударна сила в антируската кампания обхванала Запада. Причините са основателни - приятелството на българския и руски народ - трябва да се разруши, управляващите в България - меки китки и гъвкав кръст - подават се на внушения и нареждания отвън, несигурност в утрешния ден за Вожда - ами ако сега не успее? Търсят се начини да успее. Това е единия от тях. Днес се заговори и за преврат!!! Абе тия хора къде и в кое време мислят че живеят? Чета и се питам - аз ли съм ненормален че се опитват да ми пробутват такива "гениалности", или те, понеже мислят, че ще им повярвам?
11.09.2019 00:31 | Запознат
След преврата който организираха у нас англосаксите всички Правителства започвайки от СДС, Царя и завършвайки с Бойко -Герб са проект на САЩ и Англия (атглосаксите). Съсипаха икономиката, енергетиката, селското стопанство, армия, образование, медицина.. и създадоха милионерите посредством схемата "приватизация" (раздадоха пари на свои доверени хора в България които да отстояват техните интереси) Във власта случайни хора не попадат защото те контролират всички партии в това число и президентите - Радев както и Плевенлиев е поставен от тях но не си позволява антируска риторика и се смята от хората за проруски настроен. По този начин балнсират нещата в държавата и контролират целия народ тези които са за САЩ са с Бойко а онези дето подкрепят Русия пък се надяват на Радев защото го смятат за русофил, само дето Радев нищо не прави и няма да направи. Примерно можеше да иниацира Референдум за излизане на България от НАТО.
11.09.2019 00:46 | Запознат
Когато Бойко е главен секретар при него отиват хора от емисари (хора на ЦРУ) и му предлагат да създаде Партия която те ще финансират и ще вкарат в парламента да управлява България - Бойко обаче отказва. След известно време принуждават Бойко да се откаже от поста главен секретар (самият той за този момент казва "след като ме изгониха") и отново отиват при него на разговор и Бойко се съгласява. Регестрират партия Герб и чрез подставен баварски фонд Ханд Зайдел (зад който стои ЦРУ) към Бойко започват да текът реки от пари за да стане Герб водеща партия а самият Бойко министър - председател. Тази партия е антинародната и работи в ущърб на Българския Народ. Напишете в ютуб: Фондация Ханс Зайдел плаща на Герб месечно
11.09.2019 01:31 | Запознат
Защо САЩ и "нашето" марионетъчно Правителство на Бойко- Герб започнаха провокацията "Руски шпиони в България"? Преди дни в руския култупно- информационен център в София руснаците искаха да разместят изложба - снимки и документи във връзка с датата 75 години от освобождаването на Източна Европа от фашизма. На което външно министерство на Бойко отреагира крайно неадекватно и изпрати официална Нота с протест до Руското министерство обвинявяща руснаците, че се месят във вътрешните работи на България а също така, че не са съгласни с твърдението, че руснаците са освободили Европа от фашизам! Свидетели сме на подмяна на понятия и исторически факти.. както се опитват да ни наложат, че България не е била под турско робство така сега налагат, че Русия не е победила Германия (фашизма) във Втората Световна Война. И за да влошат още повече нещата мекеретата на Бойко предприеха и тази провокация. Целта е да създадат раздор м/у България и Русия - така наредиха стопаните на Бойко, тези дето плащат
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар