: btvnovinite.bg
Ремонтират храм "Св. Александър Невски" за 4 милиона лева
12.02.2019 09:56 Mobile watches 3063 прочита Mobile comments 2 коментара
Всички ремонти, с изключение на реставрацията на стенописите, ще приключат за 1 година

Около 4 милиона лева са необходими за ремонт на патриаршеския храм "Свети Александър Невски". Това е изводът от техническата експертиза, изготвена от учени в Университета за архитектура, строителство и геодезия.

В продължение на 8 месеца специалистите са обследвали, снимали и записвали всички щети в храма. Най-големите поражения са нанесени в северното и в южното крило на катедралната църква. Някои стенописи са повредени дотолкова, че почти не се различават. Има пукнатини и в сводовете.

Ректорът на университета по архитектура, строителство и геодезия уточни, че част от снимките са направени от 56 метра височина.

„За наше удивление тук-таме намерихме по някои колони, а не по куполите, наченки на корозия, която ще бъде преодоляна по най-елементарен начин, обясни проф. Иван Марков.

Според него течовете и пукнатините по стените на 100-годишния храм са от много години, но не са фатални за конструкцията на сградата.

„Тези четири милиона са за укрепване на конструкцията, за укрепване отвън на тротоара, който пропуска вода, премахването на рампата от северната страна”, обясни професорът.

Това е прогнозна цена, без ДДС. Точната сума ще бъде обявена заедно с изготвянето на конкретен проект за ремонта.

Очаква се министерство на културата да предложи начин, по който да бъде извършена втората експертиза на стенописите, чието възстановяване ще отнеме много повече време и средства.

Всички ремонти, с изключение на реставрацията на стенописите, ще приключат за около една година.

източник: btvnovinite.bg

2 коментара
Коментирай
12.02.2019 18:38 | !!
Да му сменят и името. Това поне е безплатно
13.02.2019 07:56 | Поправка!
Не да му сменят името, а да му върнат старото ще бъде най-добре-Стига сме лизали напред-назад!
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката