Снимка: "Булфото", архив
"Росатом" потвърдили интереса си към АЕЦ "Белене"
14 август 2019 09:44 Mobile watches 2653 прочита Mobile comments 1 коментар

"Росатом" потвърди желанието си да участва в реализацията на проекта АЕЦ "Белене", каза по БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя призова за търпение до 19 август, когато изтича срокът за подаване на заявления от заинтересованите за участие в проекта.

Тогава приключва първият етап от процедурата. На базата на подадените заявления ще се изготви "кратка листа" от желаещи и страната ни ще реши с кои компании да води преговори.

Петкова отбеляза, че процедурата е публична и прозрачна, съдържа съответните критерии, изисквания за абсолютен равен достъп на всички желаещи да участват. Наред с това самата процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС. Спазени са абсолютно всички изисквания на европейското законодателство в областта на атомната енергия, категорична е Петкова.

Министърът изтъкна, че страната ни е готова да предостави на ЕК всяка информация, която тя поиска.

Кои са желаещите

Преди два дни, по време на бизнес форума в Туркменистан, Петкова каза, че предварителен интерес към проекта за АЕЦ "Белене" са проявили четири компании: китайска корпорация, южнокорейска компания, "Росатом" и "Дженерал Електрик".

На същия форум при среща с руския си колега Дмитрий Медведев, премиерът Бойко Борсов коментира, че в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, като се имат предвид все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии. В този смисъл АЕЦ "Белене" може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона, отбеляза Борисов.

източник: dnes.dir.bg

1 коментар
Коментирай
15.08.2019 09:01 | Ръканто Куртабиле
Тези баламурници - "калинки" ве разбраха ли, че никой сериозен чужд инвеститор няма да вложи милиарди в проект без държавни гаранции, още повече не за контролния пакет, а само за 10% от акциите?!
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар