: Reuters
Широк отзвук в социалните мрежи на подписването на договора за името на Македония
18.06.2018 09:19 Mobile watches 2660 прочита Mobile comments 0 коментара
Eдни от най-активните бяха главните действащи лица – премиерът на Македония Зоран Заев

Подписването на дългоочакваното споразумение за името на Македония между Скопие и Атина отекна шумно в социалните мрежи.

Eдни от най-активните бяха главните действащи лица – премиерът на Македония Зоран Заев направи селфи на лодката, която го отведе до гръцкия бряг на Преспанското езеро. До него са членовете на кабинета му – министрите Никола Димитров, Оливер Спасовски и Радмила Шкеринска.

Лидерът на опозицията Християн Мицковски оглави протестния марш на ВМРО-ДПМНЕ в Битоля и публикува във „Фейсбук” колаж, с който декларира, че той и партията му няма да подкрепят промяна на Конституцията, на конституционното име Република Македония, и ще се противопоставят с всички демократични и правни средства на този договор, който според него означава "капитулация".

Българският премиер Бойко Борисов подкрепи колегите си Ципрас и Заев с публикация във „Фейсбук”.

Но ето този кадър беше един от най-коментираните днес.

Веднага след подписването на договора се разигра любопитна сцена: Зоран Заев свали вратовръзката си и я подари на известния с това, че отказва да носи вратовръзки – Ципрас.

Жестът предизвика усмивки и аплодисменти, а малко по-късно камерите уловиха комисаря на ЕС, отговарящ за разширяването – Йоханес Хан, да сгъва вратовръзката на македонския премиер и да я слага в джоба на гръцкия министър-председател.

„Днес е много хубав ден, преди всичко за двете страни, но и за Европейския съюз, за Европа и за Балканите. Това прави Европа по-мирна, по-обединена и отваря пътя за целите Балкани да живеят в различна атмосфера”, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

„Това е исторически ден и възможност за гражданите на Северна Македония да получат позитивни отговори за евроантлантическата интеграция. В края на краищата всички ще видят, че договорът е добър компромис, в който всеки дава, но и всеки печели нещо”, каза еврокомисарят по разширяванетo Йоханес Хан.

източник: btvnovinite.bg

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката