: btvnovinite.bg
Ще има ли пречки пред новото име на Македония?
16.06.2018 10:26 Mobile watches 3175 прочита Mobile comments 0 коментара
Най-сериозното изпитание за името „Република Северна Македония” ще е през септември, когато трябва да се проведе референдум в западната ни съседка

Какво следва след евентуалното подписване на споразумението между Гърция и Македония? Може ли да се стигне и до обрат?

Най-сериозното изпитание за името „Република Северна Македония” ще е през септември, когато трябва да се проведе референдум в западната ни съседка. „Според моите прогнози и очаквания този референдум ще бъде положителен”, отбеляза Борян Йовановски, журналист в македонската Нова тв.

Преди това проблем може да настъпи и в гласуването в парламента, по закон 2/3 от депутатите трябва да са „за” новото име. Споразумението трябва да се подпише от президента. Георге Иванов вече се закани да наложи вето.

„Георге Иванов няма да има възможност чисто конституционно-правно да блокира процеса. Така че промяната чрез референдум, от една страна, е гаранция за Гърция, а от друга – маневра на Заев да заобиколи Иванов”, коментира Димитър Бечев, експерт по Югоизточна Европа в Университета на Северна Каролина.

Финалното решение ще е в ръцете на гръцкия парламент. Гласуването ще е най-рано в началото на следващата година.

„Това споразумение ще се гласува, след като бившата югославска република изпълни всички изисквания – да организира рефендум, да се гласуват промените от парламента им и да ги приложат в конституцията си”, заяви Апостолос Мангириадис, журналист на гръцката Скай тв.

„Струва ми се, че външните сили опитват да влияят на двете страни вече повече от 20 години, така че дали точно в този момент ще успеят, е трудно да се каже. Очевидно е, че на Европа ѝ е писнало от един спор, който ѝ изглежда излишен”, посочи проф. Иван Илчев, член на българо-македонската комисия.

Смяната на името е обвързано с опитите за членство на Македония в Европейския съюз и НАТО, които досега са блокирани от Гърция.

източник: btvnovinite.bg

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката