Важно решение от НС: Извадиха следствието от прокуратурата 
02 юни 2023 13:57 Mobile watches 5443 прочита Mobile comments 0 коментара

 
  
Депутатите приеха Националната следствена служба (НСлС) да се отдели от прокуратурата. Предложението бе направено неочаквано от ПГ на "Възраждане" между първо и второ четене в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, с вносител Министерски съвет. 

Преди това народните представители решиха да отменят парламентарния контрол, удължиха времето си на работа и се захванаха със съдебния закон. Това стана с гласовете на 180 депутати. 

В предложението на "Възраждане" е предвидено Окръжни следствени служби да се създадат във всеки административен център на област на територията на България, а за София - и следствена служба София-град. Следователите към следствените отдели да се ръководят методически от директора на Националната следствена служба, гласят още предложенията на Петър Петров от формацията на Костадин Костадинов. 

"Някой от вас знае ли какво гласува в момента", попита Корнелия Нинова. Тя поиска Бойко Борисов да излезе и да обясни знае ли каква реформа се прави. "Г-н Петров в рамките на шест минути каза "оттеглям, поддържам", коментира Нинова поведението на вносителя. Според нея под формата на технически поправки се пренаписва целият закон. ПП-ДБ гласували с "въздържали се", а се появило ново мнозинство между ГЕРБ и "Възраждане", каза още Нинова. 

"В течащата битка между Иван Гешев и Борислав Боби Сарафов ние правим следствието независимо", обяви Радостин Василев. Според него така се поставя под съмнение целият законопроект за механизма за разследване на главния прокурор. Надежда Йорданова каза, че от тези промени тепърва ще се видят последствията. 

Мая Димитрова обърна внимание, че този проект въобще не е гледан в правната комисия. От ИТН поискаха 15 минути почивка, за да може парламентарните групи да си намерят центъра на морала 

В кулоарите на парламента се шушука дали това не е подарък за Борислав Сарафов. 

Иначе с първоначално внесения законопроект се урежда правомощието на съответната колегия на Висшия съдебен съвет за приемане на Кодекс за етично поведение на българските съдии, съответно Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи. 

Предлага се разширяване на компетентностите на Инспектората към ВСС чрез предоставянето на възможност за отправяне на предложения пред съответната колегия за прецизиране на етичните правила в съответствие с добрите практики, европейските и международни стандарти, както и се дават правомощия за организиране и провеждане на антикорупционни обучения, обучения за укрепване на почтеността и независимостта на магистратите и за конфликт на интереси. 

В допълнение към дейността на Инспектората за анализиране и обобщаване на данните от приключените производства се въвежда процедура за редовно отчитане и публикуване на аналитичните резултати, като се въвежда и образец за отчитане на приключването на делата в установените срокове. Блиц 

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар