Благоевградчанинът Юли Мирчев-Фрико, който 4 пъти бяга от полицията, вече е в затвора, след година пак ще е на свобода
21 септември 2022 15:39 Mobile watches 21032 прочита Mobile comments 13 коментара

Делото срещу легендарния Юлиян Мирчев, който на младини разряза покрива на полицейската уазка и скочи в движение, бе прехвърлено от затворената спецпрокуратура в Благоевград

Заради него бяха уволнени трима полицаи

Четири пъти се измъква от полицията Юлиян Мирчев-Фрико от Благоевград – на младини това го нарежда сред най-успешните бегълци.

В последните двайсетина години обаче прекарва повечето време в затвора, сега е пак там и ще остане още година.

54-годишният Мирчев, който напоследък е с адресна регистрация в София, е натрупал солидно досие от присъди – за убийство, опит за убийство, кражби, наркотици, пише 24 chasa.bg.

Винаги признава вината си и делата срещу него преминават бързо

Последната му присъда е отпреди дни, постигната след споразумение, одобрено от Благоевградския окръжен съд.

Неговото дело е едно от тези, прехвърлени на т.нар. граждански съдилища след закриване на специализираното правосъдие.

Фрико, синовете му Георги и Юли, Павел Стойнев-Барабата и Петрана Ждрапанска бяха задържани на 5 януари при спецакция в Благоевград и Дупница, а делото срещу организираната престъпна група (ОПГ) за разпространение на наркотици в двата града бе под надзора на Специализираната прокуратура.

През лятото делото бе прехвърлено в прокуратурата в Благоевград, а Фрико призна вината си и се съгласи на 2 г. затвор при първоначален строг режим.

Групата е следена от март 2019 г. до деня на арестите. Тогава у Фрико са намерени 0,60 грама кокаин на стойност 96 лв. и хероин 4,92 грама на стойност 442,80 лева.

Съдът е категоричен, че деянието е извършено при условията на опасен рецидив, след като Мирчев е бил осъждан за тежки умишлени престъпления.
Първият му досег с правосъдието е още от 90-те години.

Най-драстичното му престъпление е убийството на унгарския тираджия Имре Фодор

На 9 април 2000 г. в ранния следобед шофьорът спира с тира си, натоварен с 20 тона полиетиленов гранулат, на една от отбивките на главен път Е79 в Кресненското дефиле за почивка.

Тогава е нападнат от Фрико и другаря му Петьо Плачков. Първо го пребили, а след това Мирчев извадил “Макаров” и го прострелял в крака.

Следващата стъпка от издевателствата била да го натоварят в каросерията на камиона и да го “повозят” по пътя. Към 21 часа го свалили, съблекли го гол до кръста, оковали ръцете му с белезници и Фрико отново стрелял, но този път в слепоочието.

Двамата хвърлили тялото на островче в река Струма край дефилето.

Тялото е открито няколко часа по-късно, а полицията бързо стигна до извършителите, като проследила товара. Оказало се, че след жестокото престъпление Мирчев и Плачков пристигнали с камиона в Разлог и опитали да продадат стоката, като общата стойност на гранулата и тира е оценена на 76 265 лева.

Срещу Фрико са повдигнати обвинения за убийство и за въоръжен грабеж, а съучастникът му бе обвинен само за грабеж.

Междувременно Мирчев бе обвинен и за стрелба по пожарникар при опит да открадне кола в Пловдив.
След ареста му тогава остана зад решетките само няколко месеца и на 28 август 2001 г. успя да

избяга от арестантската кола, с която полицаи от Благоевград го караха към Пловдив

Ден преди това е бил конвоиран до Благоевград на дело за мярка за неотклонение. Магистратите отказаха да променят мярката му в по-лека и да го пуснат на свобода.

По време на конвоирането му обратно към пловдивския арест Фрико изрязал покрива на арестантската уазка и скочил в движение. В уазката отпред се возели шофьор и двама конвоиращи. В задното отделение без белезници бил арестантът.

По пътя камионетката трябвало да мине през Кюстендил, откъдето да приберат друг следствен. В един момент тримата полицаи установили, че Фрико е избягал някъде около Дупница. Спрели камионетката и видели на покрива дупка с размери 40/30 см.

Тримата полицаи бяха уволнени, но така и не стана ясно защо арестантът е бил без белезници, с какъв инструмент е рязал и кой му го е дал?

Как така е скочил в движение? Чакала ли го е кола по пътя, на която той се е качил и избягал?

Мирчев бе обявен за издирване като опасен при задържане и склонен към употреба на оръжие.
Преди това има още едно атрактивно бягство от полицията в Сандански. Там по време на разпит в присъствието на адвокат и разследващи скочи през прозореца от втория етаж и изчезна. Има и друго бягство от полицията в Разлог.

На 3 октомври 2002 г. Фрико е арестуван в Гърция с 250 грама хероин. Оказало се, че е преминал границата с подправени документи два дни след бягството му от арестантския автомобил. През октомври 2003 г. получава 11 г. затвор от Апелативния съд в Солун.

Прехвърлен е 4 г. по-късно у нас, за да доизлежи присъдата си. Тогава в съда влиза и делото за убийството на унгарския тираджия. Фрико и съучастникът му признаха вината си и делото бе гледано по т.нар. съкратена процедура.

Фрико получи 22 г. и 4 месеца затвор, а приятелят му Петьо Плачков – 4 години и 11 месеца за грабеж.

Докато лежа в Софийския затвор, Мирчев  пропусна сватбата на сина си

Георги, бивш футболист, който се ожени за фолкпевицата Стефани. Зад решетките той показвал добро поведение, бил дисциплиниран и е назначен на работа, където бързо се издигнал до началник на цех за изработване на хартиени опаковъчни торбички.

Малкият му син Юли няколко пъти се е забърквал в скандали и е хващан с наркотици. Срещу него имаше и обвинение за опит за убийство, след като бе повикан от брат си Георги да го защити при скандал в заведение. Тогава Юли – Малкия Фрико, намушкал двама с нож, а делото още не е приключило.

Оказа се, че след като Фрико е излязъл от затвора, се е захванал с наркоразпространение.  

13 коментара
Коментирай
21.09.2022 16:14 | Следва продължение
Справедливият български съд очаква след излизането си от затвора Фрико да отвори книжарница. С миришещи хартийки. За опаковане на кока.
21.09.2022 17:07 | Кибико
Най-жалкото е, че хранодена в панделта на такива изроди се покрива от данъкоплатците. Единственият начин за рехабилитация на тежките рецидивисти е дървения костюм.
21.09.2022 18:50 | фрико
ебан съм и ще ви еба и вас
21.09.2022 19:37 | Благоевград
На такива боклуци мястото им е доживотен затвор без право на замяна, убил е човек за нищо, егати отпадъка. Също така боклука си остава за цял живот боклук, не може се промени.
21.09.2022 19:53 | МироДо
Оти не се пише за Буркано и он участваше
21.09.2022 21:07 | фрико
а Хапчето е гей
21.09.2022 21:36 | Да питам
Защо синовете му са на свобода, като и те са наркопласьори? Крушата не пада по -далече от дървото...
21.09.2022 22:56 | Инспектор Стрезов
Легендарен боклук, затворете го и хвърлете ключа, няма нужда нито от него, нито от свинските боклуци, синовете му... Казах
22.09.2022 09:15 | Чука
Нека безпристрасният български съд каже, каква е ползата на обществото от този гюрлук!?
22.09.2022 10:55 | $
Такива боклуци заедно със синовете му заслужават да лежат 2 метра под земята
22.09.2022 19:32 | бамбалеата
па че го ебът кмето у бобов дол
22.09.2022 23:52 | Фрико
Е бамбалея е крадливо куче умрело
24.09.2022 10:23 | Жокер
Мишките в коментарите на живо го гледат в обувките,)
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар