Подробностите за един поръчков побой ! Съдът в Дупница отмени мярката за неотклонение „Домашен арест“ за обвиняемия Алекс К.
11 септември 2020 21:16 Mobile watches 4484 прочита Mobile comments 0 коментара

 

Районен съд – Дупница отмени наложената на 23- годишния Алекс К. мярка за неотклонение – „Домашен арест“, с определение на Окръжен съд – Кюстендил от 13. 07. 2020 г., като уважи молбата на защитата на обвиняемия Алекс К. от софийското село Негован. Той е привлечен като обвиняем от прокуратурата за това, че на 13. 02. 2020 г. в гр. Дупница, в съучастие като съизвършител с неустановено до момента лице и Г. Т. – като подбудител, умишлено, чрез нанасяне на удари с метален предмет в областта на главата, е причинил средна телесна повреда на Х. К. от гр. Дупница. 

РС – Дупница, под председателството на съдия Страхил Гошев намира, че съвкупността на доказателствата по делото не сочи в необходимата степен за наличие на обективни данни, че именно обвиняемият Алекс К. е съпричастен към извършването на деянието, за което е привлечен. Основното доказателствено средство срещу него е протоколът за разпознаване на лице и последвалите показания на пострадалия Х. К. Тези показания на пострадалия дадени след разпознаването до-голяма степен противоречат и се изключват от заявеното от него по-рано, при първия му разпит, както и в заявеното в разпитите на свидетелите, говорили с пострадалия непосредствено след инцидента и след това в болничното заведение, пред които той е заявил, че не е видял кой го е нападнал.

Наред с това липсват каквито и да е доказателства за пребиваване на обвиняемият на територията на гр. Дупница на инкриминираната дата и час. Свидетел на защитата установява алиби на обвиняемия за въпросната дата, което алиби не е опровергано с насрещни доказателства от страна на държавното обвинение. 
С оглед изтеклия период от време от вземане на мярката за неотклонение „Домашен арест“ / около 2 месеца / и непопълването в този срок на Досъдебното производство с никакви нови, преки и относими доказателства, според съдът към момента не е налице обосновано в необходимата степен на вероятност предположение за съпричастност на обвиняемия Алекс К. към инкриминираното деяние, представляващо тежко престъпление по смисъла на чл. 93, т. 7 от НК. 

Наред с това, по отношение на обвиняемия, не са налице реални опасности както за извършване на ново престъпление, така и за укриването му. Същият е неосъждан и няма налични доказателства за негови лоши характеристични данни. Наред с това има постоянен адрес и живее заедно със семейството си в с. Негован, област София.

Няма данни за други висящи досъдебни производства спрямо него, които да го мотивират да се укрие от правосъдието. 
Липсата и на трите кумулативно изискуеми съгласно чл. 63, ал. 1 от НПК 
предпоставки за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“, респективно - „домашен арест“, мотивират съдът да отмени взетата по отношение на обвиняемия Алекс К. мярка за неотклонение. 
Определението подлежи на обжалване с частна жалба и частен протест пред ОС - Кюстендил в тридневен срок.

Пл Костов 

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар