Добри Джуров кремиран от гробаря измамник 
22 юни 2022 06:38 Mobile watches 3343 прочита Mobile comments 0 коментара

 
 
 На 17 юни се навършиха  точно 20 години от смъртта на знаковия армейски генерал Добри Джуров. В навечерието на годишнината от кончината на БКП величието и министър на отбраната от времето на Тодор Живков стана ясно, че кремацията му е била извършена от скандалния погребален агент Георги Енев. 

Припомняме, че той бе уличен в измами, като е подвеждал семействата на покойници, че извършва кремации, а в действителност заравял труповете в нелегални гробове, като прибирал по 1000 лева от близките на мъртъвците, а на ромите, копаещи ямите, давал само по 100. 
Във визитката си самият Енев твърди, че е организирал лично погребенията и на редица знакови личности, сред които попада и името на Добри Джуров. 20 години след траурната церемония наследниците му вече изпитвали съмнения дали също не са били измамени от погребалния агент, или тогава все още е извършвал стриктно задълженията си.,пише Ретро бг 

Армейският генерал има дъщеря – Аксиния Джурова, прочут изкуствовед, както и син Спартак, бивш офицер. Двамата поддържат връзка, но живеят в различни градове. Аксиния е в София, а по-малкият ѝ брат е във Варна. Миналата година той не могъл да присъства на помена на баща си, но няма и ден, в който да не се сеща за него, а в личния си фейсбук профил непрекъснато споделя спомени и снимки с баща си ген. Джуров. 
Всъщност голямата човешка трагедия на соцвеличието е загубата на две деца. Първото умира новородено, а след това синът му Чавдар загива при нелеп инцидент. Той среща смъртта на 14 юни 1972 г., след като пилотираният от него самолет се разбива на летището в Долна Митрополия, а той и помощникът му загиват на място. 
Макар смятан за свиреп и суров човек, пред когото всички козирували, към децата си Джуров бил всеотдаен баща. 

„Спомените ми за него в ранното детство са много оскъдни, защото той или отсъстваше от вкъщи, или се прибираше късно, когато ние с братята ми бяхме вече заспали. Беше строг, но справедлив, каляваше ни непрекъснато да издържаме на студ, нещо, което лично трудно постигах, обожаваше футбола и спорта въобще. Имаше много строг, спартански режим – ставаше сутрин рано, можеше да си свериш часовника по него, тичаше на стадиона, по-късно започна да играе тенис, правеше дълги планински преходи с нас и с випускниците от армията и като си помисля само как тогава нямаше тези дрехи, се чудя как не сме били непрекъснато болни. Не даваше да се оплакваме, дори и нещо да ни боли. Обичаше в малките часове, в които си беше вкъщи, да играе с нас – да се борим, да свири на хармоника и дудук. Татко беше спартанец и съм благодарна за начина, по който ни възпита и подготви за изпитания, каквито животът не ни спести, наравно с радостите“, споделя за баща си Аксиния Джурова. Тя разказва, че с майка ѝ Елена, която си отиде през 2018 г. на 98-годишна възраст, са се радвали на прекрасен брак. 

Добри Дружов е роден на 5 януари 1916 г. в село Врабево, Троянско. Учи в семинария, от която е изключен за комсомолска дейност. Става член на РМС и БРП, а през 1937 г. е осъден на 1 година затвор, след който е войник в Двадесет и пети пехотен драгомански полк. След военната си служба Джуров се включва активно във Военната организация на БКП в София. Прави забележителна политическа кариера като министър на народната отбрана в продължение на 28 години. Играе активна роля в отстраняването на Тодор Живков от ръководството на БКП. Остава военен министър до септември 1990 г. и член на Централния комитет на БКП, преименуван във Висш съвет на Българската социалистическа партия. На 10 януари 1991 г. напуска по свое желание парламента и се оттегля от обществения живот. Недоволен е от положението в България през 1990-те години. По думите на дъщеря му Аксиния той се е сринал, когато виждал офицери да ровят по кофите. Добри Джуров умира на 17 юни 2002 г. в София. Погребан е с военни почести в присъствието на няколко хиляди граждани. 
 
 

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар