Десетки се юрнаха към водите на Искър, за да дирят злато
10.08.2019 10:01 Mobile watches 3609 прочита Mobile comments 0 коментара

По половин грам самородно злато на ден вадят от водите на Искър търсачи на благородния метал. Отчита се по-сериозен интерес към нестандартното хоби, като все повече хора запретват ръкави и тръгват по реките. Причината е, че цената на златото расте. В момента тя е близо 80 лв. за грам, а до края на годината се очаква да стигне 100 лв. Това разказа Кирил Стаменов председател на единствената на Балканите Асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити (БАТСЗМ).

Ако допреди няколко години цената варираше около 50-60 лв., а един грам инвестиционно злато към обяд на 9.08.2019 се изкупува за 78.35 лв. Именно като такова се търгува самородното злато. Неговата проба е между 18 и 23 карата, уточни Стаменов. „В златото за бижута има мед и бронз, така че каратът пада до 14-18, докато самородното е чисто и затова варира между 18 и 23 карата чистота. Затова и цената му се взима според тази на инвестиционно злато“, посочи той. Така в разгара на лятото търсачите на злато в Софийско традиционно са по течението на река Искър – преди и след моста на Горубляне.

„Там, при късмет, се вади половин грам на ден“, казва Стаменов. По думите му почти всички витошки реки са златоносни, затова и не е изненада, че хората продължават да търсят на тези места, а и все повече започват да се занимават с промиване на злато. Само в асоциацията членуват над 4000 човека, като 1000 от тях са активни. „При Горубляне трябва се внимава, защото когато изпускат Панчарево, има опасност водата да завлече оборудване. Иначе основно там се промива. Не пуска много злато, но по половин грам днес, който има късмет, може да изкара. Над Панчарево нагоре, около Кокаляне и след това има места също.

Река Палакария е златоносна, от другата страна на Витоша е, някога там е имало тракийски рудници“, разкрива още търсачът на злато с повече от 40 години опит. Днес в Маджарово се събират търсачи на злато на събор, а следващият е на 7 септември на Старозагорските бани. През септември търсачите планират експедиция в Родопите за рубин и аквамарин. „В района на Гълъбово, Вишнево, Латинка се намират. Има ли опушен кварц, има и аквамарин, така че в този район ще търсим. Предстои ходене и в Гоцеделчевско, при село Тешево. Там са намирани още едно време най-чистите, бижутерски аметисти“, разкри още Стаменов. /blitz.bg

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката