Дете проходи на Светия път в България 
07 септември 2022 09:50 Mobile watches 2377 прочита Mobile comments 0 коментара

 
 
Поклонническият пешеходен поход – Светият път на България, за четвърти път премина по маршрута на пренасяне мощите на св. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир, което се е случило преди 553 години. 750 км, 37 дни ходене, над 70 населени места и 4 епархии – това е равносметката на участниците в инициативата.

Начинанието събра за пореден път млади и стари, хора от различни населени места и с различни професии. Най-малкият участник в Светият път проходи по време на похода, а най-възрастният отпразнува 94-тата си година. Поклонниците преминаха през градовете В. Търново, Никопол, Плевен, Луковит, Враца, София, Дупница, Рила, през села, през Дунавската равнина и височините и планините Веслец, Врачански Балкан, Стара планина и съставляващите я – Козница, Понор и Мала планина, Витоша, Рила. Те вървяха покрай реките Росица, Дунав, Осъм, Тученуца, Чернелка, Вит, Златна Панега, Искър, Рилска река, а някои от тях и прекосиха.

Пътят им премина покрай каньони и язовири, пещери, природни феномени, средновековни крепости, исторически забележителности, манастири и около 100 църкви, параклиси, оброци и свети места. Тази година експериментално бе изминат и участъкът между градовете Враца и София по изцяло нов маршрут. „Имаше и изпитания, и емоции, и сълзи, и радости, и смях. И което е по-важното – имаше взаимно уважение и подкрепа. Всеки от нас намираше силите не само да върви по пътя си, но и да помага при нужда, да съветва, да насърчава и да прощава. Видяхме красивата България, срещнахме добрите хора, намерихме приятели. Светият път ще продължи! От всички нас зависи да го развиваме, поддържаме и разработим. Вярвам, че Бог ще намери хората в точното време и на точното място, които с цялото си сърце и душа да работят за идеята“, сподели Елица Стаменова във фейсбук страницата на Светият път.  retro bg
 
 

 

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар