Държавата дава по 375 лв. на семействата на загиналите и пострадалите в катастрофата край Своге
29.08.2018 10:05 Mobile watches 1803 прочита Mobile comments 0 коментара
Служители на Агенцията ще ходят по домовете

Агенцията за социално подпомагане ще отпусне еднократна помощ в размера на 375 лв. на близките на загиналите и на пострадалите при тежката катастрофа край Своге.

Въпросната сума е максималната, предвидена от закона, уточни социалният министър Бисер Петков в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той подчерта, че потърпевшите от трагедията няма да бъдат принудени да чакат по гишета, за да получат средствата. Служители на агенцията ще ги посетят по домовете им, където ще бъдат оформени необходимите документи.

Социалният министър коментира и наболялата тема за проблемите на хората с увреждания. Той обясни, че отпадането на зашитата им от уволнение е станало по предложение на организациите на самите хора с увреждания, пише news.bg.

"Нормално е те да бъдат източник на работна сила, но трябва да се съобразяваме и с твърденията на работодателите, че дадено лице може да не е пригодно да извършва определена дейност. Уволнението ще става само с предварително индивидуално разрешение от Агенцията по труда", обясни Петков.

Той подчерта, че ако даден работодател не може или не желае да попълни квотата за назначения на хора с увреждания, то той е задължен да внася т. нар. компенсационна вноска във Фонда за заетост на хората с увреждания. В неговия управителен съвет е предвидено да членува и човек от национално представителните организации на работодателите

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката