Facebook изтрил 1,3 млрд. фалшиви профила за 6 месеца
10.09.2018 10:14 Mobile watches 1901 прочита Mobile comments 0 коментара
Повечето от тях се разкриват минути след като са създадени

Не е тайна, че Facebook е мишена за ботове и фалшиви профили. Оказва се, обаче, че броят им е доста по-голям от очакваното. За периода от октомври 2017 г. до март 2018 г. компанията е изтрила 1,3 млрд. фалшиви профила. Това е едно от числата, които оперативният директор на Facebook Шерил Сандбърг сподели с американския Конгрес по време на изслушването миналата седмица, отбелязва в. The New York Times

Сандбърг казва, че тези ботове не спадат към официалния брой месечни активни потребители, които компанията обявява редовно и вече са над 2 млрд. души. Социалната мрежа засича 3% до 4% фалшиви профили месечно от общия брой активни потребители. Това са тези ботове, които тя не е успяла да засече и премахне навреме.

Сандбърг отбелязва, че Facebook има процес, който засича ботовете почти веднага след създаването им. Само 1.5% от фалшивите профили са били идентифицирани от потребители, които са подали сигнал. Останалите са засечени изцяло от автоматизирания процес на Facebook.

Facebook и създателите на фалшивите профили са в постоянна надпревара. За сега авторите на ботовете успяват да ги регистрират малко по-бързо отколкото компанията ги засича. На фона на големия общ брой профили и ботове, тези, които се промъкват през системите са малък процент, но реално това са милиони активни фалшиви профили.

Подобни ботове и фалшиви профили се използват за всичко. От опити да се събира информация за потребители, през фалшиви магазини и промоции на фалшиви стоки и услуги, до опити за манипулации на общественото мнение по дадени теми. Това е битка, която ще продължи дълго и надали някога ще бъде решена. Затова потребителите трябва да са внимателни и да не се доверяват на всеки профил и страница във Facebook, пише vesti.bg

С. Петров

 

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката