Момче с рядко заболяване: Хвърляха камъни срещу мен като дете  
23 ноември 2022 09:25 Mobile watches 3623 прочита Mobile comments 0 коментара

 

17-годишен, страдащ от „синдрома на върколака“, разкри, че цял живот е бил тормозен поради рядкото си заболяване, но се закле „винаги да бъде щастлив и да прави другите щастливи“. 

Лалит Патидар е студент от малкото селце Нандлета в Мадхя Прадеш, Индия. Цялото му тяло е покрито с косми от шестгодишна възраст, когато е диагностициран с хипертрихоза - изключително рядко заболяване, за което се смята, че се среща само при около 50 души от Средновековието. 


Състоянието му означава, че той се е откроявал през целия си живот и в резултат на това е наречен „момче-маймуна“ от жестоки ученици, които казват, че се страхуват, че той ще ги ухапе. 

Но въпреки тормоза, той говори за положителния си възглед за живота, казвайки, че сега има мечти да стане успешен Youtuber. 

„Идвам от нормално семейство, баща ми е фермер, а в момента съм абитуриент и уча в 12 клас. В същото време помагам на баща си в неговата земеделска работа“, казва Лалит. 

Имам това окосмяване през целия си живот, родителите ми казват, че лекарят ме е обръснал при раждането, но всъщност не забелязах, че нещо е различно в мен, докато не бях на около шест или седем години. Тогава за първи път забелязах, че космите растат по цялото ми тяло, както никой друг, когото познавам. 

„Оттогава разбрах, че е така, защото имам състояние, наречено хипертрихоза. Това е рядко и доколкото знам само петдесет души в света са били засегнати от това. Няма подобен случай в семейството ми, аз съм единственият, който има това заболяване“, казва тийнейджърът. 

Хипертрихозата се характеризира с необичайно количество окосмяване по тялото. 

Има два различни вида хипертрихоза: генерализирана хипертрихоза, която се появява по цялото тяло, и локализирана хипертрихоза, която е ограничена до определена област. 

Хипертрихозата може да бъде вродена (налична при раждането) или придобита по-късно в живота. Нелечимото състояние причинява необичайни количества фини косми с дължина до 5 см да растат по лицето, ръцете и други части на тялото на човек. 

Няколко циркови артисти от 19-ти и началото на 20-ти век, като Джулия Пастрана, имаха хипертрихоза. Много от тях работят като „изроди“ и са рекламирани като притежаващи животински черти. 

Но Лалит води нормален живот въпреки рядката си диагноза. Той посещава училище и помага във фермата на семейството си, и е започнал да пише блогове и да създава видеоклипове. 

„Не бях разстроен, когато космите започнаха да растат, защото бях много малък по това време, но членовете на семейството ми и родителите ми се тревожеха много за мен. 

„Малките деца се страхуваха, като ме виждаха, а като дете не знаех защо. Когато пораснах, разбрах, че цялото ми тяло има косми и това не беше като всички останали. 

В момента няма лек за състоянието на Лалит, но той се е научил да живее с него и въпреки че се е борил с тормоз като дете, сега осъзнава, че това го прави уникален. 

„Сега няма лек за това. Подрязвам ги, ако усетя, че стават твърде дълги. Това е като косата на главата, ще продължи да расте, нямам друг начин да се справя с него и не вярвам, че някога ще има лек", каза той. 

„Моите съученици ме дразнеха, крещяха ми „маймуна маймуна“, хората ми казваха, че е много страшно и ме дразнят, като ме наричат ​​призрак, мислят ме за някакво митично същество, но съм не тези неща. 

„Когато бях малък, имаше хора, които хвърляха камъни по мен, това е нечестно към дете, което никога не е познавало нещо различно. ", казва още тийнейджърът. 

Не всичко обаче е лошо за Лалит. Той се научи да се справя с растежа на космите и знае, че това няма да му попречи да води щастлив живот. 

„Без значение какво могат да кажат другите, ние никога не трябва да се отказваме в живота, винаги трябва да бъдем щастливи и винаги позитивни в живота. Накрая искам само да кажа, че винаги трябва да уважавате всички хора, без значение как изглежда човек, той може да има някаква болест. Винаги се дръж добре с всички, отнасяй се с тях любезно, никога не знаеш през какво преминава човек", заключва Лалит. 

Превод: GlasNews. bg 

 

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар