Пълна мистерия: В Сърбия откриха флот от кораби под земята 
24 март 2020 07:42 Mobile watches 1750 прочита Mobile comments 0 коментара

 В сръбския археологически парк Виминациум бе открит флот от стари дървени кораби, погребани под земята. 
Отбелязва се, че това се е случило случайно. Багер, който работел близо до парка, открил слой глина. Работниците забелязали останките от древна конструкция в ямата и разказали на учените за нея. 

До кораба, дълъг 15 метра и широк 2, 65 метра, те намерили други кораби - и двата, издълбани от огромни стволове на дървета, както и други, направени от дъски. 

Корабите са подредени в този ред, сякаш са на път да започнат атака. Изглежда, казват учените,  че флотилията изведнъж се е срутила под земята и сега е законсервирана под слой от тиня и глина. Как се е случило това е пълна мистерия, защото река Дунав минава на 2 км. от тук. 

Корабите са на дълбочина седем метра, което съответства на възраст от 70 хиляди години. Учените изпратиха дървесина за анализ на въглерод и чакат резултатите от изследването. 

На територията на парка по време на Римската империя провинция Мизия е била разположена столицата в големия град Виминациум, оттук и името. Населението му наброявало 40 000 жители. 

Виминациум е основан през I в. Сл. Хр., А през V в. е разрушен от хуните, след това е възстановен от византийския император Юстиниан. Накрая Виминациум бил унищожен от славянските племена по време на миграцията им на юг през VI век. /blitz. bg 

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар