САЩ одобри лекарство на базата на марихуана
27.06.2018 09:49 Mobile watches 2433 прочита Mobile comments 0 коментара
“Епидиолекс“ съдържа чист канабидиол или CBD, което е една от повече от 80 съставки в растението

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри първото лекарство в историята на фармацевтичната индустрия в САЩ, произведено от марихуана, предаде CNN. Лекарството ще бъде използвано за лечение на две редки и тежки форми на детска епилепсия. То ще излезе на пазара през есента.

"Епидиолекс", както е името на медикамента, съдържа чист канабидиол или CBD, което е една от повече от 80 съставки в растението. Лекарството е одобрено за употреба срещу синдрома на Ленъкс-Гасто и синдрома на Драве при пациенти на 2-годишна възраст и по-големи, съобщи БГНЕС, позовавайки се на информация от FDA. И двете форми на епилепсия причиняват много тежки припадъци, които не се поддават на лечение, пише Actualno.com

Според FDA лекарството представлява голям пробив в областта на медицината. Досега агенцията беше одобрявала съставки на базата на канабис в лекарства единствено за лечение на рак, но ставаше въпрос единствено за синтетични съставки. По данни на Американската фондация на страдащите от епилепсия, за над 30% от страдащите от коварната болест няма ефективна терапия, която да контролира пристъпите на заболяването.

trafficnews.bg

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката