След първа игла на AstraZeneka: Парализа и 420 дни в болница 
28 юни 2022 06:48 Mobile watches 8201 прочита Mobile comments 0 коментара

  

 

Ваксините срещу коронавируса помогнаха на много хора по света. Но не бяха малко случаите на непредвидени странични ефекти след употребата им. Такава е и историята на един баща. Той прекара 420 дни в болница след имунизация с продукта на АстраЗенека. 

Първата си доза от ваксината поставя през март миналата година. Няколко дни след това 58-годишният мъж изпитва силни болки и изтръпване. През целия си престой в лечебно заведение в Стафордшир той е парализиран. 

Поставен е и на вентилаторно дишане. 

Бившият охранител е диагностициран със синдром на Гилен-Баре (GBS) - много рядко и сериозно заболяване, при което собствената имунна система на човека атакува нервите. 

Повечето хора обикновено се възстановяват от състоянието в рамките на шест месеца до една година, но около един на всеки пет души остава с дълготрайни проблеми, като например неспособност да ходи без помощ. 

Антъни, който сега се нуждае от инвалидна количка и проходилка, докато е вкъщи със съпругата си и двете си дъщери, казва, че никога няма да бъде същият, след като нервите му са трайно увредени. 

„Въпреки че лежах парализиран в болнично легло, семейството ми премина през много повече от мен, “ споделя той. 

След като започва да диша самостоятелно през октомври, той е в състояние да движи единствено главата си. 

„Имаше звънец до леглото ми, за да извикам медицинските сестри, когато се наложи и трябваше да го удрям с глава, защото не можех да използвам ръцете си. Беше ми много трудно, защото мозъкът ти казва да станеш от леглото, а тялото ти не може. Когато започна физиотерапията плачех, защото нямаше никакъв напредък, “ допълва още той. 

„Антъни ще полага усилия доколкото може и ще продължи напред. Лекарят ни каза, че ще трябва да изчакаме и да видим доколко ще се възстанови. Категоричен съм, че беше ваксината, беше добре, допреди това, “ казва неговият болногледач. 

„Не мога да ходя на работа, да шофирам или да се обличам сам. Ръцете ми са толкова зле, че не мога да хвана нищо. Ползвам инвалидна количка и имам проходилка, на която трябва да се облягам. Не мога да стоя сам. Мога да ходя само до 20 метра. Не бих го пожелал на най-големия си враг. Ужасно е, но имам късмет, че съм жив, “ казва Антъни. 

В онлайн публикация през 2020 г. Националната здравна служба заяви: „В миналото ваксинациите (особено ваксината срещу грип, използвана в САЩ по време на епидемия от свински грип през 1976 г.) бяха свързани с повишен риск от синдром на Гилен-Баре. 

Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) следи всички потенциални нежелани реакции. 

Одобрени са различни ваксини срещу коронавирус и повече от 50 милиона души в Обединеното кралство вече са получили поне една доза. 

Pfizer, Astra-Zeneca и Moderna са разработили безопасни и ефективни ваксини, които могат значително да намалят риска човек да се разболее сериозно от Covid-19. 

Превод: GlasNews. bg 
 

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар