СВАТБАТА НА ВЕКА: 41 години от приказната церемония на принц Чарлз и Даяна  
30 юли 2022 10:47 Mobile watches 4060 прочита Mobile comments 0 коментара

 На 29 юли 1981 година принц Чарлз и Даяна Спенсър сключват брак на приказна церемония, която остава в историята като сватбата на века. 

Наследникът на Елизабет II и принцесата на народа си казват ДА пред очите на 3 500 гости и 750 милиона телевизионни зрители по целия свят. Церемонията е в катедралата "Свети Павел", а Даяна е с пищна рокля, подписана от Elizabeth and David Emanuel. 

Роклята е оценена на £9000 и има 25 фута (7, 60m) дълъг шлейф и най-фина дантела с буфан ръкави, бродирани с перли и пайети. С дължината си от близо 8 метра тя е най-дългата в историята на Короната. 

 
Пред олтара, Даяна случайно размества първите две имена на Чарлз, наричайки го Филип Чарлз Артър Джордж (вместо Чарлз Филип). 

Брачните халки на двойката са изработени от уелско злато от рудника Clogau St David в Bontddu. Традицията да се използва уелско злато в брачните халки на кралското семейство датира от 1923 г. 

След брака Даяна автоматично придобива титлата принцеса на Уелс. 

Приказката между двамата се разпада в началото на 90-те години, нещо, което първоначално е отричано, а след това превърнато в сензация от световните медии. Принцът и принцесата говорят пред пресата чрез свои приятели, обвинявайки се един друг за разпада на брака си. Принцът и принцесата на Уелс се разделят на 9 декември 1992. Макар че обвинява Камила Паркър-Боулс за семейните си проблеми, през октомври 1993 г. Даяна пише на своя приятелка, че вярва, че съпругът ѝ е влюбен в Тиги Лег-Бърк (бавачка на децата) и иска да се ожени за нея. На 3 декември 1993 Даяна оповестява оттеглянето си от обществения живот. 

Чарлз подновява старата си пред-брачна връзка с Камила Паркър-Боулс. Попитана каква е ролята на Камила за разпадането на брака, Даяна отговаря: „Е, в този брак ние бяхме трима, така че беше малко пренаселено“. През 1995, по време на интервю за популярната телевизионна програма „Панорама“ Даяна потвърждава, че има връзка с инструктора си по езда, Джеймс Хюит. Чарлз е потвърдил собствената си извънбрачна връзка година по-рано в интервю за Джонатан Димбълби. 

На 31 август 1997, Даяна умира след автомобилна катастрофа в тунела Пон дьо л'Алма в Париж, заедно с Доди Ал-Файед и мениджъра по сигурността на хотел Риц – Париж, Анри Пол, който е шофирал наетия Мерцедес-Бенц през Париж, но бил преследван от папараци. Техният черен Мерцедес-Бенц S280 се блъска в тринадесетата колона на тунела. Двулентовият тунел е построен без метална бариера пред колоните. Нито един от четиримата пътници в колата не е бил с предпазен колан. 

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар