Учени бият тревога: Слънцето заспа, предстоят сериозни промени
09 септември 2019 09:35 Mobile watches 5285 прочита Mobile comments 0 коментара

Учени обърнаха внимание на факта, че това лято на Слънцето не е имало нито едно изригване, което би могло да повлияе сериозно на нашата планета. Това заявиха учените от Физическия институт към Руската академия на науките. Изследователите поясниха, че за цялата съвременна история на наблюдаването си това е четвъртият по дължина интервал, в който не се наблюдава слънчева активност.

Малко увеличение на активността на Слънцето бе отбелязано в средата на май 2019 година, тоест преди повече от 100 дни. Намаляването количеството на петната по Слънцето и намаляването броя на изригванията са характерни признаци за минимума на слънчевия цикъл. Освен това, на Слънцето изчезна магнитното поле, което е причината за появата на петната и изригванията.

Отслабването и засилването на магнитното поле на Слънцето се случва на всеки 11 години. По думите на експертите, намаляването броя на изригванията не носи опасност, но може да се говори за случващи се на Слънцето сериозни промени, които може да повлияят на излъчваната светлина, спектъра на излъчване и климата на Земята/blitz.bg/

0 коментара
Коментирай
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар