Важно за жителите на Благоевград! Свършва ли животът на панелните блокове и колко опасни са вече те?
10.09.2018 10:05 Mobile watches 5611 прочита Mobile comments 1 коментар

 Голяма част от панелните блокове в Благоевград са санирани по оперативната програма за енергийна ефективност. Това не само промени облика на града, но и заздрави основите на опасните блокове. Все пак, остават много от тях, които наистина са на доизживяване и са опасни.

Милион и половина българи живеят в над 700 000 панелни жилища, разположени в 20 000 сгради в цялата страна. Падащи мазилки, пукнатини в конструкциите и рушащи се козирки са само част от проблемите, които се появяват в тези постройки. Отминалата седмица беше белязана от тежък инцидент в Силистра.

Жена полетя от четвъртия етаж с балкона си, напомня Нова тв. Това съвсем не е първият такъв инцидент. През 2014 г. балкон на апартамент се срути в панелен блок в Шумен. Същата година отломка от фасада полетя от петия етаж и едва не уби жена в Бургас. Панел се отцепи от последния етаж и помете долната тераса в Лом. Огромна плоча падна в Бургас и се разби пред вход. През 2017 г. мазилка от панелен блок едва не уби 6-годишно дете в Перник. Показателен е случаят с панели на блок 208 в столичния квартал „Надежда”. Той се разцепи през 1998 г.

Две години по-късно обитатели на жилищата, където се появи пукнатината, бяха евакуирани. Компрометираната конструкция обаче все още не е разрушена. Заповед за събаряне отдавна е издадена, но процедурата се бави. След рестарта на националната програма за саниране през миналата година се оказва, че най-малко сгради са обновени в София – едва пет, а най-много в Благоевград – 93. При лоша поддръжка обаче дори по-новите сгради и тераси са опасни, а потенциална жертва може да е всеки.

Някои от най-старите панелни блокове имат нужда от спешни ремонти заради падащи мазилки и пукнатини в самите конструкции на панелите. Над 95% от жилищата обаче са в частни ръце и именно собствениците трябва да се погрижат за укрепването на конструкциите в блоковете, в които живеят. За всеки блок трябва да се изготви технически паспорт, който да посочи какви мерки да се предприемат, за да може жилището ни да „живее” възможно най-дълго. Така и инцидентите с пострадали хора да станат все по-малко

С. Петров

1 коментар
Коментирай
10.09.2018 19:01 | !!!
Как ли санирането е заздравило основите на блоковете не ми е ясно Явно се е родил нов двоиник на инж Доган
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката