Асен Василев в Благоевград : Постигнахме съгласие с ГЕРБ-СДС и ДПС да бъдат направени корекции единствено в капиталовата програма в бюджета за 2024 г.
19 ноември 2023 16:04 Mobile watches 10210 прочита Mobile comments 6 коментара

 
Министърът на финансите Асен Василев, който днес бе в Благоевград  заяви пред журналисти, че по време на срещата с ГЕРБ-СДС и ДПС в петък са се разбрали да бъдат направени корекции единствено в капиталовата програма, записана в проектобюджета за догодина. Пред журналисти в Благоевград Василев каза, че вместо предвидените 12 млрд. лева, са се разбрали капиталовите разходи да са 10 млрд. лева или с 25 % повече спрямо тазгодишната. 

„Два милиарда и 400 млн. лева, които не бяха предварително предвидени в оригиналното планиране, които сложихме от новата вноска на газа, срещу които имаше допълнително направени инвестиции - капиталови разходи, всъщност отпаднаха от общата рамка на бюджета“, обясни Василев. 

„Що се отнася до финансирането на образованието - това, което ние чуваме, е, че всички са изключително доволни. Знаете, запазва се 125 % на учителските заплати, значителното са увеличени парите за наука и висше образование. В културата също има значително увеличение на парите – има 15 % увеличение на стандартите, отделно има 28, 5 млн. лева, които са за реална дейност по методика на Министерството на културата“, обясни още той. 

Василев добави, че в петък е провел среща с Асоциацията на библиотеките, музеите и читалища. „Те казаха, че искат да проверят каква проектна готовност за дейности имат и всъщност да се работи по-активно, за да могат тези средства да достигнат до тях“, добави министърът. Той припомни, че през 2021 г. са отпуснали 12 млн. лева по този начин, но те са се върнали в бюджета, защото Министерството на културата не е успяло да се организира тогава. 

Относно финансирането за общините, Асен Василев каза, че никога не е делил и няма да дели общините на „наши“ и „ваши“. „Винаги критериите са били едни и същи“, каза Василев,предава бта. 

Още в правителствената програма сме заложили да има 1 млрд. лева за общински проекти, по начина, по който имаше Фонд за общински проекти през 2022 г. В този 1 млрд. лева има конкретни параметри, с които общините могат да кандидатстват. Това, което колегите от ГЕРБ-СДС искат е този списък с проекти да бъде приет със закона за бюджета, а не да се работи с общините както беше преди това. Това не е никакъв проблем, по принцип е добре парламентът да изгласува списъка. Единственото въпросът е във времето – дали ще стигне времето на общините да се организират до приемането на бюджета, коментира Асен Василев. Той добави, че може да се помисли за хибриден вариант – общините, които са готови с проекти, да минат на гласуване през парламента, а другите да бъдат гласувани, когато са готови. 

Има общини, които са в добро финансово здраве, има и такива, които са фалирали. Има 8 общини, които са включени в оздравителната програма на правителството, добави Василев. 

6 коментара
Коментирай
19.11.2023 16:21 | Сандански
Предатели дано не влезнете повече във парламента
19.11.2023 16:26 | Ш
Л
19.11.2023 17:08 | караваната на Кончето
първо требе да излезат па тогава никога да не влизат па гледам нема желаещи да ги изгонат значи сте доволни офцииии бееее беееее
19.11.2023 17:17 | Наблюдател
КОКОРЧО, ОПРАВИ БЮДЖЕТА, ЧЕ КАТО МИЛИЦИОНЕР НЯМА ДА МЕ НАКАЖАТ АКО ТЕ ПРЕБИЯ!!!
19.11.2023 17:17 | Методи
Санде Фермата е издухал.
19.11.2023 18:02 | Наблюдател
ЦЯЛА СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ Е В БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ, А ТИЯ "ГЕЙ" СРЕЩА - ПАРТИ СИ ПРАВЯТ? ОСТАВКА!!!
ПРАСЕТО ПЕЕВСКИ И ВИНЕТУ ЩЕ ВИ СГОТВЯТ!!!
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар