Балкански театрален фестивал ще се проведе от 24 до 29 октомври в Благоевград
21 септември 2022 23:55 Mobile watches 3259 прочита Mobile comments 1 коментар

Едни от най-ярките театрални събития от България, Косово и Северна Македония се събират на сцената на Драматичния театър "Никола Вапцаров" - Благоевград и зала „Яворов“ от 24 до 29 октомври 2022 г.

Осем спектакъла, три сцени, премиерно заглавие и интригуваща паралелна програма са предвидени в уникалния за страната Балкански театрален фестивал - Благоевград, 2022. Селекцията и организацията е на Драматичния театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград. Финансовата подкрепа е на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Община Благоевград.

Програмата на фестивала бе представена днес на пресконференция в Драматичния театър „Никола Вапцаров“ от Маргарита Мачева - директор на театъра и Севар Иванов - зам.-директор. На пресконференцията присъстваха и Силвия Домозетска - директор "Култура, спорт, туризъм" в Община Благоевград и Жаклин Добрева - експерт "Връзки с обществеността" на ДТ "Никола Вапцаров" - Благоевград.

Фестивалът ще бъде открит на 24 октомври с премиерата на театъра-домакин „Момчето от последния чин“ от Хуан Майорга, режисьор Тея Сугарева-Савова. Следват представленията: моноспектакълът на Христо Мутафчиев „Плач на ангел“ от Стефан Цанев, реж. Стоян Радев, Народен театър „Иван Вазов“; „Нирвана“ от Константин Илиев, реж. Стилиян Петров, Театър 199 "Валентин Стойчев"; авторският моноспектакъл на Здрава Каменова „Дом за овце и сънища“ реж. Гергана Димитрова, Организация „36 маймуни“; моноспектакълът на Снежина Петрова „Една българка“ по разказа на Иван Вазов, , реж. Десислава Шпатова, Сдружение "Легал арт център"; „Амадеус“ от Питър Шафър, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър "Стоян Бъчваров"-Варна. Гости от Косово и Северна Македония ще представят: „Дани и дълбокото синьо море“ от Джон Патрик Шанли, режисьор Ана Батева, Градски театър "Беким Фехмиу" - Призрен, Косово и „Кислород“ от Иван Вирипаев, реж. Иван Йерчич на НУ Народен театар - Битола, Северна Македония.

Паралелната програма ще предложи Борса за проекти, която ще предостави възможност на млади театрали да представят свои проекти. Фестивалът ще завърши с 3D мапинг на пл. "Георги Измирлиев" на 29 октомври.

Ще има отворени няколко мобилни каси за билети, както и карти с намаление за посещение на всички представления от фестивалния афиш.

1 коментар
Коментирай
22.09.2022 00:16 | Фрико
Оно градо умре, они фестивали ми праат
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар