Благоевградската общественост отбеляза 141 години от Първото Освобождение на Горна Джумая
12.02.2019 13:19 Mobile watches 3700 прочита Mobile comments 3 коментара

С ритуал по полагане на цветя бяха отбелязани 141 годишни от Първото Освобождение на Горна Джумая. Церемонията се състоя при паметната плоча на майор Иван Павлович Орлински в двора на храм „Въведение Богородично“. В нея се включиха заместник-кметът по строителство и сигурност на община Благоевград инж. Емилия Тунева, зам.-областният управител Иван Стоянов, представители на институции, политически организации, общественици и граждани.

Възпитаници на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, с ръководител Соня Кацарска, припомниха паметни моменти за Горна Джумая от историята и Освобождението на града.

На 12 февруари 1878 г. руските войски влизат в град Горна Джумая, тържествено посрещнати от признателното българско население. Първи в града влиза един взвод кавалерия, за да разузнае действителното положение, след него пристига и авангардът, предвождан от майор Иван Павлович Орлински. Военната акция по овладяването на град Горна Джумая завършва успешно. Но свободата не трае дълго. Скоро границата е установена на няколко километра северно от града и той остава отново в рамките на турската империя.

3 коментара
Коментирай
12.02.2019 18:36 | Гатьо
Русофилията е заболяване. Защо си тръгнаха после тези руснаци? Освободили ни били! Заложиха ни проблемите тогава до ден днешен. Свободно остана само Княжеството а българското землище с повечето хора и територии? И раздават "братята" руснаци български земи на румънци и сърби!
13.02.2019 08:24 | до гъдьо
Берлински договор, 1878 г. Договор, подписан на 1/13 юли в резултат на преговорите, водени на Берлинския конгрес. Под натиска на Великобритания и Австро-Унгария е ревизиран Санстефанският мирен договор и България е разпокъсана. 1) Създава се васална на Османската империя българска държава между р. Дунав и Стара планина, включително Софийският санджак, начело с княз и с временно руско управление. 2) Територията между Стара планина и Родопите образува автономната област Източна Румелия. 3) Останалите територии от Санстефанска България (Македония и част от Одринско) се връщат на Османската империя.
13.02.2019 10:39 | До неграмотника
Райхщадско споразумение- Съгласно текста на това споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Отоманската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“Страните се договарят също така, че Черна гора и Сърбия ще получат възможността да анексират: първата — Херцеговина и пристанище на Адриатическо море, а втората — някои части на стара Сърбия и Босна. В този случай обаче, „Австрия ще има право да анексира турската част от Хърватия, както и някои погранични райони на Босна“. От своя страна, Русия ще получи правото да си върне Бесарабия, отстъпена на Молдовското княжество през 1856 г. В случай на „пълен разгром на Турция в Европа“ текстът предвижда възможност България и Румелия да образуват независими княжества. Споразумението доказва, че още през 1876 г. е било ясно, че страните по него не са били съгласни на Балканите да се създаде нито компактна славянска, нито голяма държава.
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката