България остава без прогноза за времето след 7 дни
11.09.2018 10:45 Mobile watches 7354 прочита Mobile comments 0 коментара
Метеоролозите поискаха правителството да вземе окончателно и категорично решение за нов статут на НИМХ

След като не можаха да блокират работата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) с недофинансиране, ръководните органи на БАН успяха с административни средства. Това се казва в позиция на НИМХ по повод на вчерашното решение на Общото събрание на БАН за частично изваждане на част от НИМХ от структурата на Академията.

„Ние, работещите в НИМХ, направихме всичко необходимо, за да запазим дейността си. Възможностите ни са изчерпани!

Остават ни броени дни – 7, до пълно спиране на работата и започването на разпад на структурите.

От 12 дни НИМХ е без ръководство“, заявяват в позицията си метеоролозите.

Те настояват председателят на БАН да упражни законовите си задължения, съгласно чл. 43, ал. 4 от Устава на БАН, като уважи волята на работещите и служителите в НИМХ и назначи за и.д. директор проф. д-р Христомир Брънзов. В края на август Управителният съвет на БАН прекрати предсрочно първия му мандат като директор на НИМХ.

Решението на 35-то заседание на Общото събрание на БАН за процедурата за частично изваждане на НИМХ от структурата на БАН, продължава за неопределен срок безвремието за НИМХ и не дава отговор на основни въпроси за бъдещето ни, се казва в позицията.

В нея се заявява, че е време правителството да вземе окончателно и категорично решение за нов статут на НИМХ.

„Очевидно е, че Институт, който има задължения по три закона и осем подзаконови нормативни акта, не може да бъде в състава на неправителствена организация, каквато е БАН, и за да ги изпълнява, да разчита единствено на „добра воля“ на колективните ѝ органи на ръководство“, пише още в позицията.

„Очакваме решението на правителството, преди да е станало много късно, а и за да може всеки един от нас да вземе своето лично решение за бъдещето си“, заявяват от НИМХ, пише vesti.bg.

С. Петров

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката