Димитър Бръчков: Работим с конкретни дейности за пътя до античен град Хераклея Синтика
08 октомври 2019 15:33 Mobile watches 7686 прочита Mobile comments 5 коментара

 Това каза при старта на реконструкцията на пътя от комплекса на Ванга до археологически обект Античен град Хераклея Синтика кандидатът за кмет на община Петрич Димитър Бръчков. Той отбеляза, че се работи много последователно за осигуряване на пътна инфраструктура до значимите обекти в района на Кожух – храмът на Ванга и античен град Хераклея Синтика.

Припомни, че по предложение на Община Петрич беше направено разширение, изградено е допълнително платно за ляв завой и престрояване от републиканския път към м. Рупите. „Още през 2016 г разработихме проект и за реконструкция на пътя към местността Рупите, като той бе разделен на няколко участъка.

Първият участък, който е от отбивката на републиканския път към храмовия комплекс на Ванга, следва да бъде разширен и да се положи нова настилка. Това става възможно, след като Община Петрич придоби в собственост двете сгради, които са в сервитута на пътя. Така извървяхме всички процедури по придобиване на собствеността на сградите, и това вече ни позволява в следващите години да се реализират предвижданията за този участък“, обобщи Димитър Бръчков. Вторият участък е от разклонението за храма на Ванга до скалния комплекс „Кръста” край минералните извори.

В края на 2016 г. и началото на 2017 г. със средства от капиталовите разходи бе направена тази отсечка от пътя, беше оформен и паркинг в свободните площи до него. Работата по реконструкцията на третия участък започна днес. Инвестицията е изцяло с бюджетни средства в размер на 240 000 с ДДС и е за 543 м нов път.

Проектът предвижда да се изпълни необходимата основа, да се асфалтират 2 157 м2, да се положи хоризонтална маркировка, да се монтират необходимите пътни знаци. Димитър Бръчков информира, че се подготвя и проектно предложение, с което община Петрич да кандидатства за финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ за развитие на културния туризъм.

„Предвижда се цялостна трайна реставрация и консервация на всички археологически структури, възстановяване и укрепване на съществуващите архитектурни форми, създаване на експозиция на открито, както и туристически информационен център с изложбени и презентационни зали“, анонсира кандидатът за кмет Димитър Бръчков. За социализацията и популяризирането на археологическия обект е предвидена и подходяща туристическа инфраструктура, включваща туристически пешеходни пътеки и платформи за наблюдение, места за отдих.

Ще се изградят детски кътове и атракциони. Предвиден е и паркинг за автомобили, автобуси и каравани, както и техническа инфраструктура - водопровод, канализация и електрификация. За популяризирането на обекта ще бъдат създадени дигитални и интерактивни експозиции и възстановки, които чрез възможностите на технологиите да ни пренесат 2000 години назад във времето. Проектното предложение на Община Петрич възлиза на близо 10 млн.лв.

5 коментара
Коментирай
08.10.2019 15:48 | Лони
Петрич застроиха площада това най скапаната община с лоши хора
08.10.2019 17:16 | ай
Остава само да откарате и туристи хахах
08.10.2019 17:30 | Комита
Бръчков пии си хапчетата със валяко и Динев и боцката крадци огин дави изгори селяни
08.10.2019 17:43 | Петрич
Митко, в качеството на какъв се изявяваш в момента, като кмет, като кандидат кмет или като собственик на парцел в района. Засрами се от изтеклият ти мандат като кмет, пардон като крадец. Купи си огледало, защото ми се вижда че си се збръчкал от пиене.
09.10.2019 10:06 | bobi
улиците на града са като хераклея синтика, кога ще ги асфалтирате бе апаши
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар