Експерти пресметнали колко пари трябват да се измести трасето на АМ "Струма" заради разкопките край Благоевград
17.06.2018 14:31 Mobile watches 12261 прочита Mobile comments 8 коментара

Между един и два милиона лева ще са нужни за допълнителното изместване на трасето на магистрала "Струма" заради археологическото откритие край Благоевград.

Искаме този обект да остане на място и изцяло, защото е важен за нас и за историята на града, каза на пресконференция инж. Калин Анастасов - член на групата за запазване на Скаптопара, съобщава БТА. Очакваното удължаване на срока на строителството на този участък на магистралата е около шест месеца, без това да се отрази върху целия лот 3 на магистралата.

Анастасов информира, че разчетите са на независими експерти, привлечени от групата за запазване на разкопките и става дума за българска проектантска група, проектирала магистрала в Румъния. Той съобщи, че тези разчети са предоставени на всички ресорни по темата институции.

4,5 млн. евро ще струва изместването на трасето на АМ "Струма", пресметнаха от Инициативния комитет

Социализирането на този обект е свързано с използването на всички законови възможности, включително и привличането на частния бизнес в развитието и стопанисването му чрез отдаване на концесия, смятат от групата за запазване на Скаптопара.

Експерти определят намерените архитектурни останки като римска вила, която е втората по големина в България и петата на Балканите. Калин Анастасов показа копия от документи, според които през 1973 г. обектът е определен като културна ценност с местно значение, като и по сегашното законодателство този статут се запазва.

Здравка Чимева - управител и собственик на туристическа фирма, изтъкна, че обектът би могъл да се превърне в архитектурен парк на открито и в него да бъдат изложени всички намерени артефакти от региона.

Според нея така ще могат да бъдат разкрити около 500 работни места. Сред тях и за млади археолози, сред които безработицата е много голяма, коментира Павел Деспотов, магистър по археология.

Красимира Лука - председател на Българското археологическо сдружение, изтъкна, че в сегашния си вид Законът за културното наследство дава предпоставки за конфликт на интереси, като се обслужват лични такива по отношение на възлагането на археологическите проучвания при големите инфраструктури обекти.

С. Стоянов

8 коментара
Коментирай
17.06.2018 17:29 | Демби
Не сметнали процентите за партия ГРОБ, за Агромах, за кмето, за подизпълнителите. И по изчисленията на точните хора са нужни 80млн. лева. Тоест с 4000% бъркат. Румънци такива.
17.06.2018 18:59 | Блг
500 работни места??? фалшивите хора. Ще изместят трасето и разкопките ще запустеят. После никой няма да се сети за тях, никой от т. н. Инициативен комитет
17.06.2018 19:00 | Илиана
Врели-некипели. А, дали са сметнали отчуждителните мероприятия, обжалвания и т. н
18.06.2018 09:54 | &&
До "Илиана": В това число влизат парите и за това за което вие говорите, защото за земята се дадоха стотинки на квадратен метър, освен това обжалването НЕ спира магистралата. Но явно е по добре да давате по 15-20 Евро да гледате камъните в Гърция, но не и да има такова селище до Благоевград.
18.06.2018 11:32 | Оня
30 години никой не се сети за тези разкопки. Щом чуха, че магистралата ще минава от там (а може би нарочно минава от там), усетиха далаверата и почнаха да вряскат. Страшно корумпирана държава, ей!!!
18.06.2018 12:36 | Сук
Корумпирани са тези, които бързат да довършат подобието на магистрала за да усвоят евро пари и даразделят комисионните. На герберастите не им се нрави всяко забавяне, а не са разкрити, защото не е копано там.
18.06.2018 15:18 | Observer
За селището се знае от 70-те години. Информацията се крие заради иманяри. Ако не ние, тия след нас ще искат да имакакво да гледат.
18.06.2018 16:28 | До Observer
След нас тук ще има само цигани. Смяташ ли, че ще имат интерес?
ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар


Въведете кода от картинката